США і Китай домовилися про діалог щодо експортного контролю

Понеділок, 28 серпня 2023, 17:18 -
 
Джина Раймондо
Reuters

Сполучені Штати і Китай домовилися про початок діалогу щодо обміну інформацією про дотримання експортного контролю і створення нової офіційної робочої групи з комерційних питань.

Про це заявило Міністерство торгівлі США, пише Reuters.

Після зустрічей між міністром торгівлі США Джиною Раймондо і міністром торгівлі Китаю Ван Веньтао, обмін думками забезпечить "платформу для зменшення непорозумінь щодо політики національної безпеки США", зазначила Раймондо.

"Ми не йдемо на компроміс і не ведемо переговори з питань національної безпеки. Крапка", - додала вона.

Реклама:

За словами Раймондо, 29 серпня в Міністерстві торгівлі в Пекіні відбудеться перша особиста зустріч в рамках обміну інформацією з експортного контролю на рівні помічників міністрів.

"Сполучені Штати зобов'язуються бути прозорими щодо нашої стратегії забезпечення дотримання експортного контролю", - сказала вона. "Щоб показати вам, наскільки це реально, завтра в Пекіні відбудеться перша зустріч в рамках нового обміну інформацією. Ми не гаємо часу", - сказала Реймондо.

Раніше Китай критикував зусилля США щодо блокування доступу Китаю до передових напівпровідників за допомогою експортного контролю, але Раймондо заявила, що ці питання не підлягають обговоренню.

Реклама:

Цього місяця Білий дім вирішив почати забороняти деякі американські інвестиції в чутливі технології в Китаї і планує незабаром завершити масштабні експортні обмеження на передові напівпровідники, прийняті в жовтні.

Раніше цього року Раймондо зазначила, що внесла понад 200 китайських компаній до списку експортного контролю США і неодноразово заявляла, що не проти використовувати свої повноваження в разі потреби.

Нова робоча група з комерційних питань - це консультаційний механізм за участю американських і китайських урядовців та представників приватного сектору "для пошуку рішень з питань торгівлі та інвестицій, а також для просування комерційних інтересів США в Китаї", додала вона.

Робоча група збиратиметься двічі на рік на рівні віце-міністрів, причому перша зустріч відбудеться в США на початку 2024 року.

Економічна правда

Реклама: