Угорщина погрожує самостійно продовжити заборону на імпорт українського зерна

Четвер, 24 серпня 2023, 15:53 -

Угорщина хоче, щоб заборона ЄС на внутрішній продаж українського зерна була продовжена в п'яти країнах-членах Євросоюзу, що межують з Україною, після того, як 15 вересня закінчаться поточні заходи.

Про це заявив на брифінгу в четвер керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергей Гуйяш, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Угорщина попросить ЄС продовжити заборону з 16 вересня", – сказав Гергей Гуйяш, додавши, що Угорщина готова знову ввести національну заборону на імпорт, якщо ЄС не продовжить цей захід.

У травні Європейський Союз дозволив Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня.

Реклама:

Натомість Польща вже заявила, що не скасує заборону, навіть якщо ЄС не погодиться на її продовження. Готовність Угорщини піти на аналогічний крок посилює позицію Варшави. 

Як повідомлялося, переважна більшість держав-членів Європейського Союзу не підтримує продовження після 15 вересня ембарго на імпорт зерна з України, і в разі односторонніх кроків Польщі деякі країни можуть вдатись до контрзаходів.

Україна тверда у своїх вимогах про те, що ЄС має скасувати односторонні обмеження для українського експорту, і вважає, що Брюссель має домовитися з Польщею.

Реклама:

Європейська правда

Реклама: