У Польщі сподіваються, що ЄС "полюбовно" продовжить заборону на імпорт українського зерна

Вівторок, 22 серпня 2023, 19:04 -

Польща переконана в існуванні коаліції країн ЄС, які виступають за заборону на імпорт українського зерна, і сподіваються на "полюбовне" владнання з європейськими інституціями питання щодо продовження цієї заборони після 15 вересня, "щоб не було необхідності ламати двері".

Про це заявив міністр сільського господарства Роберт Телюс на пресконференції 22 серпня.

Він спростував інформацію, що кількість країн ЄС, які виступають за скасування заборони на імпорт українського зерна і виступають проти позиції Польщі щодо продовження обмежувальних заходів після 15 вересня, збільшилася з 13 до 20.

"Уперше чую, що більше країн проти. Я розмовляв із цього приводу з багатьма міністрами з Європейського Союзу. Я бачу розуміння того, що потрібно будувати коаліцію. Ми маємо побудувати механізм. Я переконаний, що Румунія входить до коаліції", - процитувало слова Телюса польське видання farmer.pl.

Реклама:

Він також повідомив, що наступного тижня проведе переговори з представниками Словаччини, щоб разом визначити, "в якому напрямі ми будемо рухатися".

"Наразі я не сумніваюся, що коаліція є", - запевнив Телюс.

Польський міністр наголосив, що ті голоси, які лунають за скасування заборони на ввезення українського зерна після 15 вересня, є "політичним аргументом для подальшої дестабілізації ситуації в Польщі".

Реклама:

"Ми цього не допустимо", - запевнив він.

Він також зазначив, що польський уряд хоче, щоб це питання було врегульовано "полюбовно в Європейському Союзі, щоб не було необхідності ламати двері".

"Якщо необхідно (...) запровадити односторонні заборони, ми їх запровадимо, тому що нас хвилюють інтереси аграріїв (...), і на цю тему не ведеться дискусія", - констатував Телюс.

Міністр заявив, що не хоче слухати, "як нас, поляків, лякають штрафами (...)", і додав, що Польща "проводитиме жорстку політику в інтересах поляків".

Водночас Телюс повідомив, що Польща веде діалог з Україною, Литвою і Латвією для здійснення транзиту зерна через Польщу.

"Ми ведемо діалог з Україною, а також із Литвою та Латвією, щоб використовувати їхні порти", - сказав він і запевнив, що зерно, яке йде з Польщі, назад не повертається.

"Якщо ми говоримо про продовольчу безпеку Польщі, продовольчу безпеку Європи, то зерно має текти в Європу і має текти за межі Європи. Допоможемо в дорозі", - заявив глава польського аграрного міністерства.

Нагадуємо:

Єврокомісія 5 червня дала згоду на продовження до 15 вересня обмежень експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

"Обмеження не означають заборони на транзит цих товарів через Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину", йшлося в документі, підписаному головою ЄК Урсулою фон дер Ляєн.

Реклама: