Створена в окупованому Криму ПВК "Конвой" отримала сотні мільйонів рублів від ВТБ і структур Ротенберга – ЗМІ

Понеділок, 14 серпня 2023, 15:58 -

ПВК "Конвой", створена в окупованому Криму восени 2022 року, отримала 300 мільйонів рублів від одного із найбільших банків Росії ВТБ, 69 % акцій якого належить державі, та близького до президента РФ Путіна олігарха Аркадія Ротенберга.

Про це йдеться у розслідуванні центру "Досьє".

У розслідуванні йдеться, що тільки за півтора місяця осені 2022 року "Конвой" отримав 437,5 млн рублів. Із них 120 млн від компанії друга Путіна (йдеться про "Санаторій Ай-Петрі", який належить Аркадію Ротенбергу), ще 200 - від держбанку, а решта - від ніяк не пов'язаних із ПВК паливних компаній.

При цьому жодна з цих компаній коментувати передачу грошей не стала.

Реклама:

Пожертвування від державних і навколодержавних корпорацій надходять на рахунок Санкт-Петербурзького козачого товариства "Конвой" (СПбКО). Козача організація "Конвой", у свою чергу, перераховує гроші на рахунок ТОВ "Військово-охоронна компанія "Конвой"". За півтора місяця восени 2022 року так було перераховано 85 млн рублів.

Як пишуть розслідувачі, далі гроші переводять у готівку на витрати "зовсім нехитро": кошти з рахунку ВОК "Конвой" переказують голові ПВК Костянтину Пікалову як "позики засновнику". Згідно з документами, вивчених журналістами, він позичає приблизно по 60 млн рублів на місяць.

Військове спорядження, яке можна придбати відкрито (бронежилети, обмундирування, намети, медичне майно), козаки оплачують із власного рахунку напряму, пише "Досьє".

Реклама:

Пікалов пов'язаний із засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним - ЗМІ називали його "правою рукою" Пригожина і куратором "Вагнера" в Африці. За даними "Досьє", бойова ділянка ПВК "Конвой" розташована в Херсонській області, а влітку цього року у складі загону воювало близько 400 бійців.

Економічна правда

Реклама: