"Нова пошта" та "Стальканат" отримали пільги на митниці

Понеділок, 14 серпня 2023, 13:17 -

Ще два представники українського бізнесу - "Нова Пошта Глобал" та "Стальканат" - отримали статус авторизованого економічного оператора (АЕО), який надає можливість користуватися перевагами та спрощеннями під час митного оформлення.

Про це повідомляє Держмитслужба.

"АЕО – це особливий статус, який підтверджує високий рівень довіри до компанії й надає суттєві спрощення митних формальностей", - пояснюють в Держмитслужбі.

Компанії отримують такі вигоди:

Реклама:
  • спрощене декларування,
  • економія часу та коштів завдяки: швидшому процесу переміщення товарів через митний кордон (наприклад, першочергове проходження митних формальностей, використання спеціальних смуг тощо); не заїжджанню на термінал,
  • зниження ризиків у системі митного оформлення (наприклад, щодо контролю класифікації товарів, митної вартості тощо),
  • право самостійно накладати пломби на транспортні засоби.

Таким чином, в Україні стало чотири компанії зі статусом АЕО. У 2021 році митні преференції отримала Джей Ті Інтернешнл Україна, у червні 2023-го – Епіцентр К.

Загалом з моменту запуску програми Держмитниця розглянула 17 заяв на набуття статусу АЕО. Десяти компаніям відмовили.

Набуття статусу АЕО — тривалий процес: попередній розгляд заяви – 30 днів, проведення оцінки відповідності – 120 днів.

Реклама:

Нагадуємо:

За даними Міжнародної торгової палати, у світі зараз понад 60 програм АЕО та їх кількість значно зростає.

В Європі статус АЕО існує ще з 2008 року, а його отримання є популярним серед компаній, оскільки дозволяє заощадити час і вартість митного оформлення товарів у довгостроковій перспективі. Станом на 2018 рік в ЄС статус АЕО отримали понад 19 000 компаній, при цьому понад 70% імпортних і експортних операцій здійснюється саме компаніями зі статусом АЕО.

Введення в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) свідчить про загальну тенденцію до лібералізації відносин між державою і бізнесом, прагнення спростити митне оформлення і зменшити бюрократію на митниці для тих компаній, які дотримуються норм законодавства.

Українське регулювання АЕО засноване на положеннях ЄС і розраховане на подальше взаємне визнання компаній зі статусом АЕО, що надало б можливість українським компаніям переміщувати товари через території ЄС без зайвих митних формальностей.

Згідно з положеннями Митного кодексу України, отримати статус авторизованого економічного оператора може підприємство, яке виконує будь-яку роль у міжнародному ланцюгу поставки товарів (виробник, експортер, імпортер, митний представник, перевізник, експедитор, утримувач складу).

Реклама: