Вночі ЗАЕС втратила живлення з основної лінії 750 кВ: станція на межі чергового блекауту

Четвер, 10 серпня 2023, 09:00 -

Вночі 10 серпня тимчасово окупована Запорізька АЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Про це повідомляє "Енергоатом".

"Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)", - підкреслили в держкомпанії.

Реклама:

За словами т.в.о. виконавчого директора ДП "НАЕК "Енергоатом" Тараса Ткача, за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції - і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції": "У цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів".

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока, додають в компанії.

"Наголошуємо: подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

Реклама:

Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта", - йдеться у позиції "Енергоатома".

Економічна правда

Реклама: