У Латвії пропонують експортувати українське зерно через свої порти

Вівторок, 1 серпня 2023, 14:21 -

Міністр з питань сільського господарства Латвії Дідзіс Шміц заявив, що експорт українського зерна через латвійські порти не є неможливим сценарієм.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав після зустрічі з латвійським президентом Едгарсом Рінкевичсом, повідомляє Delfi.

За словами Шміца, експорт через Балтійський коридор – завдання непросте, а доставити зерно в Латвію буде складним викликом для логістів, однак це не неможливо.

Він зазначив, що потужності балтійських портів дозволяють експортувати зерно з України, а головна складність – різна ширина залізничних колій, проте вантаж можна досить швидко перевантажити з одного поїзда на інший.

Реклама:

"Звичайно, потрібно порахувати на калькуляторі. Зрозуміло, що буде складно і дорого, але якщо немає інших рішень, то коридор через країни Балтії – таке рішення", – пояснив міністр.

Як відомо, Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ. Крім того, Москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

У Білому домі раніше говорили, що зерно з України тепер, найімовірніше, вивозитимуть сухопутними шляхами, додавши, що "ми це вже робили, зокрема і до зернової угоди".

Реклама:

Водночас, за даними ЗМІ, Європейська комісія не має фінансування для покриття додаткових транспортних витрат для транзиту агропродукції з України.

Дивіться також блог "ЄП" про те, чи має майбутнє "зернова угода" після виходу з неї РФ.

Європейська правда

Реклама: