Круїзний лайнер РФ все ж таки зайшов в Батумі, попри запевнення росіян, що цього більше не буде   

Понеділок, 31 липня 2023, 11:00 -
 

31 липня до грузинського порту Батумі вдруге за кілька днів прибув круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами.

Про це повідомляє  "Ехо Кавказу".

Біля причалу почалися протести.

Лайнер зайшов, попри запевнення росіян, що Astoria Grande, який 27 липня після "гостинного" прийому грузинів вирушив із Батумі на два дні раніше, більше не заходитиме в Грузію. Про це повідомляло російське пропагандистське агентство РИА "Новости" з посиланням на дані агентства з продажу круїзів.

Реклама:

"Чи пов'язано це з мітингами грузинських опозиціонерів, які протестували проти прибуття в країну росіян, невідомо", - писало агентство.

Нагадуємо:

Круїзний лайнер Astoria Grande, на борту якого перебували російські туристи, відплив із грузинського міста Батумі в четвер увечері - на два дні раніше графіка - під тиском місцевих протестувальників.

Реклама:

Жителі Батумі скандували "Російський корабель, іди на **й" і "Абхазія - це Грузія", а також принесли фотографії, що зображують Абхазію і події серпневої війни.

Через годину після протесту Astoria Grande залишив порт.

Обурення жителів Батумі викликало і прибуття лайнера з Росії, і коментарі російських туристів на ньому. В інтерв'ю місцевим ЗМІ вони заявляли, що Росія не окупувала Грузію, "ми, як і раніше, в Радянському Союзі", а одна з туристок відкрито заявила, що відвідувала Абхазію, що є порушенням грузинського законодавства.

В Агентстві морського транспорту Грузії напередодні заявили, що прибуття круїзного лайнера Astoria Grande має комерційний характер. Лайнер зареєстрований на Сейшельських островах на ім'я компанії Goodwin Shipping Limited і не перебуває під міжнародними санкціями.

Однак це виявилося напівправдою.

Грузинська телекомпанія Pirveli поширила інформацію про те, що реальним власником круїзного лайнера Astoria Grande є російський бізнесмен Дмитро Пурім, проти якого Україна запровадила санкції.

За інформацією НАЗК, санкції на нього накладено через те, що він входить до вищого керівництва "системоутворюючої компанії, яка задіяна в матеріальній підтримці дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України".

Пурім є головою ради директорів АТ "Совфрахт".

"Совфрахт" перебуває під американськими санкціями з 1 вересня 2016 року за те, що компанія вела діяльність в окупованому Криму.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зазначила, що пишається людьми, які вийшли на протест в Батумі, а прибуття лайнера із Сочі вона назвала російською провокацією.

Реклама: