Мінкульт: тризуб для Батьківщини-матері виготовлять з європейського металу, український - не підходить

Середа, 26 липня 2023, 15:12 -

Будівельникам не підійшла сталь комбінату "Запоріжсталь", тому тризуб для Батьківщини-матері, який виготовлять на заміну радянського символу, буде з європейського металу.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформполітики.

"Сталь, надана металургійним комбінатом "Запоріжсталь", для виготовлення частини виробу, на жаль, не відповідає технічним вимогам. В підтвердження цього будівельники склали дефектний акт", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в Мінкульті, очільник якого Олександр Ткаченко чекає на розгляд Верховною Радою питання про його відставку, зазначають, партія, яка надійшла з "Запоріжсталі", показала відчутну різницю із закордонним аналогом та вимогами проєкту.

Реклама:

"Надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Крім того, матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи", - йдеться в повідомленні.

За задумом Мінкульту, обраний для робіт метал має бути ідентичним до того, з якого виготовили й сам монумент Батьківщини-матері. Попервах сировину було вирішено використовувати європейську та вітчизняну.

У Мінкульті також запевняють, що використання сталі лише європейського виробника жодним чином не змінює кошторис проєкту: вартість металу залишається незмінною – 400 тисяч грн.

Реклама:

Нагадуємо:

Вартість проєкту заміни радянського герба на український тризуб складає 28 млн грн.

Як стверджують в Мінкульті, ці гроші були надані донорами та меценатами. Їх імен в Мінкульті не називають.

20 липня Олександр Ткаченко написав заяву про відставку на тлі негативної реакції президента на його заяву про доречність добудови Музею Голодомору під час війни, обурення суспільства фінансуванням серіалів, суперечками щодо доцільності оновлення символіки на Батьківщині-матері, коли кошти необхідні на потреби фронту. Заяву Ткаченка Верховна Рада ще не задовольнила, профільний комітет її не підтримав.

Реклама: