Спека підняла ціну на газ у Європі 

Вівторок, 25 липня 2023, 13:05

Хвиля спеки, що накрила Європу, підняла спотову ціну газу на європейському ринку за один лише минулий понеділок відразу на 11% - до $359,9 за тисячу кубометрів.

Про це свідчать дані хаба TTF у Нідерландах.

Так, спотова ціна в Європі в понеділок зросла на 11,2%. 

Контракти з поставкою "на день вперед" на хабі TTF у Нідерландах 25 липня укладаються на рівні $359,9 за тисячу кубометрів.

Реклама:

При цьому, вітрогенерація в Європі в понеділок забезпечувала лише 14% потреб регіону в електроенергії. У вівторок, 25 липня, цей показник сягнув 17%. Про це повідомляє асоціація WindEurope. 

Проте Європа продовжує закачування газу в сховища. 

Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, поточний рівень запасів сягнув 83,74%. Це на 15 відсоткових пунктів вище середнього показника на ті самі дати за останні п'ять років.

Реклама:

При збереженні цієї інтенсивності протягом усього літа до кінця вересня можна буде забезпечити цільовий рівень у 90% наповненості сховищ.

Європейські термінали з приймання СПГ у червні працювали із середньою продуктивністю 63%. Станом на початок липня середнє завантаження становило 58%.

Нагадуємо:

Країни Південної Європи потерпають від сильної спеки. В Афінах навіть закривали відомий туристичний об'єкт - Акрополь. Причина - сильна спека, яка може нашкодити відвідувачам.

Дослідження показали, що Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж у середньому інші регіони світу.

Реклама: