З метою цензури Росія запустила конкурента Вікіпедії та "запозичила" майже 2 млн статей

Четвер, 13 липня 2023, 18:26 -

Росія запустила конкурент Вікіпедії - Ruwiki, цей проєкт, був схвалений державою, оскільки Кремль посилює спроби цензурування інформації про війну в Україні.

Про це пише The Telegraf.

Відомо, що проєкт курує багаторічний лідер редакторів Вікіпедії в Росії Володимир Медейко, який остаточно пішов з онлайн-енциклопедії, щоб запустити конкуруючий сервіс, що симпатизує Володимиру Путіну.

При цьому Медейко скопіював 1,9 мільйона російських статей енциклопедії в нову версію, схвалену Кремлем.

Реклама:

"Вікіпедія дозволяє будь-кому копіювати її вміст, і саме цей процес сприяв створенню Ruwiki", - пише The Telegraf.

Як наголошує видання, "це відбувається в той час, коли російський лідер нарощує зусилля з цензури висвітлення війни в Україні, на тлі зростаючих ознак невдоволення всередині країни. Росія забороняє згадки про війну в Україні, дозволяючи ЗМІ посилатися лише на "спеціальну військову операцію", що відбувається в сусідній країні".

Так, наприклад, у статті про Україну в Ruwiki немає жодної згадки про російське вторгнення чи міжнародну підтримку опору Києва.

Реклама:

Сервіс також вирішив не тиражувати статті про спробу перевороту Євгена Пригожина проти Путіна.

"На початку цього року Москва випробувала свою здатність повністю відключитися від глобального інтернету, перекривши доступ до всього, окрім схвалених державою сайтів. Новий сервіс додає до спроб Росії ізолювати своїх громадян онлайн і жорстко контролювати потоки інформації" - пише The Telegraf.

Нагадуємо:

Російська влада неодноразово штрафувала Вікіпедію за те, що вона не видаляла статті із забороненим в Росії контентом.

Один з останніх штрафів був накладений за відмову видалити, як стверджував Кремль, "неправдиву інформацію" про "спеціальну військову операцію із захисту Донбасу".

Володимир Медейко був заблокований на невизначений термін на головному сайті Вікіпедії й зміщений з посади директора "Вікімедіа Росія".

Реклама: