Потанін, "Новатек" та інші: ЗМІ визначили, хто з російських олігархів є бенефіціарами війни проти України

Четвер, 13 липня 2023, 14:34 -

Видання "Нова газета Європа" склало рейтинг компаній та бізнесменів РФ, які стали головними бенефіціарами війни Росії проти України. Найбільше активів акумулював російський олігарх Владімір Потанін.

Про це йдеться у рейтингу видання.

Після початку великої війни західні компанії стали оголошувати про вихід з російського ринку. Реально з нього пішли лише близько 10% іноземних брендів. 

Так, російський бізнес отримав можливість купувати активи компаній, що йдуть з РФ, з великим дисконтом.

Реклама:

"Нова газета Європа" вивчила ключові операції з продажу іноземцями активів у Росії та визначила топ-100 найбільших нових власників. Їм дістались активи 110 компаній, які повністю або частково вийшли з РФ. Загальна вартість активів на кінець 2022 року становила 3,5 трлн руб.

Майже половину цієї суми активів — 1,6 трлн руб — отримав власник "Інтерросу" Володимир Потанін. Він придбав "Росбанк" і дві страхові компанії  французької Société Générale. Сума угоди не розкривалася.

Також Потатнін викупив "Тінькофф банк", засновник якого Олег Тіньков відкрито виступив проти російського вторгнення в Україну та заявляв, що його змусили продати актив із величезною знижкою.

Реклама:

На другій сходинці рейтингу - екскерівник РТС та "СПБ біржі" Іван Тиришкін, який придбав банк Home Credit, мікрофінансову організацію, страхову компанію та колекторське агентство, які належали чеській PPF Group. Сума її чистих активів становить 262 мільярди рублів.

На третьому місці - компанія "Новатек" Леоніда Міхельсона, яка отримала частку французької TotalEnergies у проекті "Тернафтогаз" та частку британської Shell у "Сахаліні-2" на загальну суму 161,7 мільярда рублів.

 
нова газета європа

Крім цього, видання окремо склало рейтинг за розміром чистого прибутку від придбаних зарубіжних компаній. У ньому перше місце посів "Новатек" із чистим прибутком у 40 млрд руб. 

За всіма угодами за минулий рік цей показник становив 223 млрд руб.

Реклама: