Декомунізація "Батьківщини-мати": регулятор видав дозвіл на заміну радянського герба на герб України

Четвер, 13 липня 2023, 12:50 -
 
фото: twitter Кубракова

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) 13 липня видала дозвіл на ремонт щиту монумента "Батьківщина-мати" у Києві.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Facebook.

"Проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб", - пояснили в міністерстві. 

Замовник будівництва - Національний музей історії України у Другій світовій війні. Очікується, що роботи стартують в найближчому майбутньому.

Реклама:

Монумент "Батьківщини-мати" споруджено в 1981 році, є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

"У 2022 році у Дія 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб тризубом", - нагадали в міністерстві.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко додав, що герб СРСР замінять на герб України до 24 серпня цього року.

Реклама:

"Це символічний історичний момент, своєрідний тизер проєкту, який має бути реалізовано вже найближчим часом, до 24 серпня - заміна радянського герба на "Батьківщині-Мати" на тризуб", - сказав Ткаченко на брифінгу в Києві в четвер.

Вартість проєкту становитиме 28 млн грн, і на його реалізацію не використовуватимуть бюджетних коштів. Майже всі кошти на проєкт уже зібрано.

Економічна правда

Реклама: