Вживаний річний флот в Європі подорожчав удвічі через ажіотаж на Дунайському напрямку

Вівторок, 11 липня 2023, 16:51 -

З початку великої війни через переорієнтацію експортних потоків з чорноморських портів до портів на Дунаї удвічі підвищились тарифи на доставку зерна з Ізмаїлу до Констанци, а також вартість суден в Європі.

Про це розповів співрозмовник ЕП з компанії, задіяної в річкових перевезеннях.

За його словами, через попит на флот зросли ціни на судна в країнах Європи.

"Аграрії та перевізники почали скуповувати старий флот в Голландії та інших країнах Європи, сподіваючись заробити. І ринок миттєво відреагував зростанням", – пояснює джерело.

Реклама:

За його словами, морське судно вантажопідйомністю близько 3 тис тонн три роки тому коштувало 500-700 тис євро, а зараз близько 1,5 млн євро. Річковий конвой з буксиру і двох барж вантажопідйомністю близько 4 тис тонн – раніше коштував 750-800 тис євро, а зараз 1,5-1,7 млн євро.

Що стосується тарифів, то до великої війни ціна доставки зерна по Дунаю з Ізмаїлу до Констанци становила 12-15 євро за тонну.

У 2022-му році на ажіотажному попиті тариф сягав 40-50 євро за тонну, а потім поступово знизився до рівня 20-25 євро за тонну. Наразі очікується, що під новий врожай ставки зростуть до 30 євро.

Реклама:

Крім цього, в Ізмаїлі та Рені зросли ціни на землю, нерухомість та оренду житла зростають у геометричній прогресії. А місцеві бізнеси з доступом до річки та власною перевалкою, портові оператори, які працюють на Дунаї, "збирають вершки", йдеться у статті.

Читайте більше в репортажі: "Моряків замінили зерновики". Як війна і міграція експорту перевернули життя міст на Дунаї

Реклама: