Росія знову заявляє, що скоротить видобуток нафти у 2024 році

Понеділок, 5 червня 2023, 09:00 -

Російська квота видобутку нафти в рамках домовленостей у форматі ОПЕК+ у 2024 році зменшиться на 650 тисяч барелів на добу.

Джерело: російська служба Радіо Свобода

Деталі: Як пише видання, це випливає з рішень, ухвалених на зустрічі представників країн ОПЕК+ у Відні 4 червня.

Водночас, за словами російського віцепрем'єра Олександра Новака, Росія не відмовляється від добровільного зобов'язання видобувати на 500 тисяч барелів нафти на день менше, ніж передбачено квотою.

Реклама:

На 2023 рік квота Росії становить 10478 тисяч барелів на добу, у 2024 році її буде знижено до 9828 тисяч (а з урахуванням добровільного скорочення – до 9328 тисяч).

При цьому квота Саудівської Аравії, найбільшої країни ОПЕК, на 2024 рік залишилася незмінною – 10478 тисяч барелів. Загалом країни ОПЕК+ домовилися знизити наступного року рівень видобутку нафти приблизно на 1,5 млн барелів на добу, без урахування добровільних зобов'язань зі скорочення, взятих на себе окремими країнами.

Мета скорочень – зупинити падіння цін на нафту на світовому ринку. Саудівська Аравія, щоб домогтися зростання цін, на місяць знизить свій рівень видобутку на 1 мільйон барелів на добу.

Реклама:

На пресконференції після зустрічі ОПЕК+ Новак заявив, що Росія та Саудівська Аравія не мають жодних розбіжностей.

Раніше видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела писало, що Саудівська Аравія незадоволена діями Росії у сфері видобутку нафти, вважаючи, що Москва не дотримується взятих у рамках ОПЕК+ зобов’язань щодо скорочення обсягів видобутку нафти. В Ер-Ріяді, як стверджувало видання, вважають, що Росія продовжує постачати на світовий ринок більше сирої нафти, ніж було погоджено, і це призводить до стагнації нафтових цін, в той час, як Саудівська Аравія хотіла б їх підвищення.

Нагадаємо: У січні-квітні нафтогазові доходи Росії скоротилися на 52% у порівнянні з показниками минулого року за аналогічний період.

Реклама: