Росіяни купують квартири і будинки в окупованому Маріуполі – ЗМІ

Четвер, 29 червня 2023, 16:49 -
 
Маріуполь, лютий 2023
Reuters

Після окупації Маріуполя російська "влада" почала зносити постраждалі від обстрілів будинки та будувати нові - уже в травні 2022 року почали з'являтися перші оголошення росіян про купівлю квартир і будинків в окупованому місті.

Про це пише петербурзьке видання "Бумага", яке поговорило з росіянами, які хочуть купити нерухомість в окупованому Маріуполі.

Зазначається, що у російській соцмережі "ВКонтакте" є близько ста груп, де розміщують оголошення про купівлю, продаж та оренду нерухомості в окупованому Маріуполі.

Так, в одній із найбільших - "Нерухомість Маріуполя і Приазов'я" - повідомлення від охочих купити будинок або квартиру почали з'являтися з 3 травня 2022 року, коли в місті ще тривали бої.

Реклама:

"Шукають нерухомість у Маріуполі росіяни з різних регіонів - Москви, Петербурга, Краснодара, Красноярська, Нижнього Новгорода та інших. Вони розглядають будинки і квартири "в будь-якому стані" і готові відновити їх після обстрілів.

Деякі покупці розповіли, що визнають Маріуполь частиною Росії і не вважають купівлю нерухомості в окупованому місті ризикованою. При цьому більшість співрозмовників ніколи не були в Маріуполі", - йдеться у матеріалі.

Зокрема, співрозмовниця видання із російського Омська Олеся заявила, що вважає купівлю нерухомості в окупованому Маріуполі "хорошим вкладенням коштів".

Реклама:

"Можливо, комусь це здасться дивним, але я вірю в розвиток міста. Під крилом Росії на нього чекає велике майбутнє. Думаю, надалі воно стане популярним місцем для відпочинку і туризму. Воно має важливе значення для нашої країни. 

У мене немає побоювань, що воно може постраждати через військові дії. Найстрашніше, що могло там трапитися, вже сталося", - сказала вона.

"Ми з сім'єю почали шукати житло в Маріуполі, бо хочемо жити біля моря в місці з гарною екологією. Також у Маріуполі ще доволі дешева нерухомість і привабливіші пропозиції щодо зарплат для мого чоловіка - він працює електромонтером. А ще екологія в місті набагато краща, ніж у Красноярську.

Страшно, що там знову можуть початися військові дії, але війна ж не триватиме вічно", - заявила Ірина з Красноярська.

Видання додає, що усі покупці нерухомості в окупованому Маріуполі, з яким воно поспілкувалось, кажуть, що обрали це місто через близькість до моря. Вони вважають, що це робить його привабливим для туристів.

При цьому більшість росіян, які шукають квартири або будинки в окупованому Маріуполі, кажуть, що не бояться повернення військових дій у місто, незважаючи на контрнаступ України на цьому напрямку.

За даними "Бумаги", на російському сайті оголошень "Авито" зараз розміщено 70 оголошень про продаж нерухомості в окупованому місті. 34 з них - квартири, 35 - будинки і тільки одне - комерційне приміщення. У середньому квартири продають за три мільйони рублів, а будинки й ділянки - за 4,8 мільйона рублів.

Як заявляли раніше в ООН, під час боїв за Маріуполь 2022 року було зруйновано 90 % багатоквартирних будинків і 60 % приватних будинків. Російський "Единий заказчик" у сфері будівництва стверджує, що до березня 2023 року в окупованому Маріуполі відновили 1 829 будівель, заново побудували 36 будинків і знесли 321 аварійну будівлю.

Над частиною об'єктів працювали компанії з Петербурга, додає видання.

"МагМа Груп", Випробувальний центр "Будексперт" і петербурзький Фонд капремонту були підрядниками у відновленні Маріупольського приазовського технічного університету, а фірма "Демолішн" готує майданчик для будівництва ЖК на проспекті Першого Травня", - йдеться у статті.

Економічна правда

Реклама: