Шостий російський мільярдер зі списку Forbes, засновник "Ітери" Макаров вийшов із громадянства РФ 

Четвер, 29 червня 2023, 16:27

Колишній власник енергоактивів у РФ і мільярдер Ігор Макаров став шостим російським бізнесменом із числа чинних і колишніх учасників списку Forbes, який відмовився від паспорта Російської Федерації після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Інформація про це з'явилася в його профілі на сайті американського Forbes.

В повідомленні вказується, що Макаров відмовився від паспорта Росії 2023 року, і в нього тепер тільки одне громадянство - Кіпру.

У рейтингу найбагатших людей світу за версією американського Forbes Макаров тепер вказаний як кіпрський мільярдер. Зокрема, він посідає п'яте місце серед найбагатших кіпріотів.

Реклама:

Про Макарова відомо, що 2013 року він продав свої газові активи "Роснєфті".

На цей момент він є засновником і главою енергетичної компанії "Ареті" (перевернута назва "Ітера").

2020 року кіпрська газета Politis опублікувала список із 34 осіб, які набули громадянство Кіпру у 2008-2012 роках в обмін на інвестиції і водночас "входили в зону високого ризику". Про це писали українські ЗМІ. Але наразі посилання на публікацію недоступне.

Реклама:

Стверджувалося, що до списку потрапили Ігор Коломойський і члени його сім'ї, Геннадій Боголюбов, Костянтин Григоришин, Віталій Гайдук із дружиною Оленою, Михайло Кіперман із дружиною.

Макаров був присутній у цьому списку серед двох десятків російських бізнесменів і олігархів.

Згідно з інформацією російського Forbes, статки Макарова оцінюють у $2,2 млрд. 2023 року він посів 57-ме місце в рейтингу найбагатших мільярдерів Росії. Наприкінці 1990-х років компанія Макарова "Ітера" займалася перепродажем туркменського газу, але після того, як Рем Вяхірєв пішов із "Газпрому" 2001 року, втратила великі експортні контракти. У 2012 році "Ітера" створила СП з "Роснефтью", яка отримала 51% компанії. Наступного року "Роснефть" викупила решту 49% за $2,9 млрд, з яких $1,8 млрд дісталися Макарову.  Основа його статків сьогодні - інвестиції на західних ринках. Зокрема, його "Ареті" належить близько 9% акцій канадської нафтової компанії Spartan Delta Corp вартістю близько $150 млн.

У 2000 роках "Ітера" поставила в країни СНД майже 80 млрд м³ газу. Одним з основних отримувачів газу була Україна. 

Після початку російського вторгнення в Україну проти Макарова запровадили Великобританія, Канада, Австралія та Нова Зеландія. 

Реклама: