В Україні ліквідовано зони для вирощування продукції для дитячого і дієтичного харчування

Середа, 28 червня 2023, 13:25

В Україні скасовано сировинні зони для дитячого та дієтичного харчування, оскільки їх існування не відповідає законодавству ЄС.

Це передбачає Закон №2775-IX, що набрав чинності 28 червня, і яким внесено суттєві зміни та доповнення до Закону "Про пестициди і агрохімікати".

Як зазначалося в пояснювальній записці до проєкту, закон покликаний наблизити законодавства України до законодавства ЄС та СОТ.

Зокрема, в частині гармонізації з європейськими нормами скасовуються положення про спеціальні сировинні зони, призначені для вирощування продукції для дитячого і дієтичного харчування. Зазначається, що існування таких зон не відповідає європейському законодавству.

Реклама:

Крім того, для узгодження з європейськими нормами вводяться нові:

  • вимоги до маркування пестицидів і агрохімікатів;
  • процедури державної реєстрації препаратів (у тому числі за рахунок скасування державної санітарно-епідеміологічної експертизи плану державних випробувань пестицидів та необхідності його погодження з боку колишньої Санепідслужби);
  • визначення термінів - відповідно до визначень, які передбачені законодавством ЄС.

У частині гармонізації зі стандартами СОТ законом:

  • запроваджуються підстави для заборони застосування пестицидів і агрохімікатів;
  • посилюється боротьба із фальсифікованими пестицидами й агрохімікатами.

Крім того, цей закон усуває дублювання повноважень різних органів влади у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами й агрохімікатами.

Реклама:

Нагадуємо:

У квітні 2023 року Словаччина призупинила молотіння партії української пшениці вагою 1500 тонн після того, як аналізи показали підвищену концентрацію в ній пестицидів.

Реклама: