Бізнес оприлюднив маніфест на захист ст. 42 Конституції: президента просять втрутитися

Середа, 28 червня 2023, 11:43

Український бізнес просить президента, як гаранта Конституції, втрутитися у ситуацію з хвилею корупції, рейдерських атак та свавілля чиновників, яка накрила український бізнес.

Про це йдеться в Маніфесті бізнесу на захист 42 статті Конституції, який оприлюднений на сайті Федерації роботодавців України.

Наголошується, що рейдерство та корупція стали визначальною прикметою теперішнього часу, попри війну в країні.

"У надзвичайно важких умовах війни український бізнес став опорою держави. На цьому тлі Україну накрила хвиля корупції та рейдерських атак. Свавілля перевертнів у погонах та суддівських мантіях перейшло всі межі", - зазначають представники українського бізнесу.

Реклама:

"Рейдери на державній службі переконані у своїй безкарності", - наголошують підписанти маніфесту.

Підприємці готові надати конкретні прізвища координаторів та виконавців, які здійснюють тиск на бізнес. Як один з кроків щодо розв'язання проблеми, підписанти маніфесту оголосили про намір сформувати публічний реєстр рейдерів, який включатиме силовиків та суддів.

"Це питання національної безпеки. Незаконний тиск на власників підприємств з боку корупціонерів вже спричинив другу хвилю еміграції промислового бізнесу за кордон. Це втрата робочих місць назавжди", - йдеться в маніфесті.

Реклама:

Бізнес також звертається до президента України Володимира Зеленського з ініціативою на час воєнного стану:

  • законодавчо заборонити використання державних силових структур у корпоративних спорах, які не стосуються національної безпеки,
  • заборонити обшуки та інші форми "маски-шоу", якщо підприємство готове добровільно надати будь-які документи, необхідні слідчим,
  • запровадити спрощену процедуру притягнення до відповідальності до суддів, чорних нотаріусів та реєстраторів, незаконність рішень яких доведена у судах вищих інстанцій.

Нагадуємо:

Стаття 42 Конституції України визначає, що "кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом. Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності".

Реклама: