Уряду радять звернути увагу, що землі в Україні продаються за свідомо заниженими цінами

Понеділок, 26 червня 2023, 10:46

Уряду варто звернути увагу на низький рівень реєстрації цін та заниження вартості угод на ринку землі в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті про стан ринку земель в Україні, підготовленому експертами Центру дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр) за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Проведений аналіз виявив дві системні проблеми: низький рівень реєстрації цін у Державному реєстрі речових прав та заниження ціни на землю при проведенні транзакцій.

Так, з початку 2023 року доля транзакцій із зареєстрованою ціною становила лише 18,8% від усіх угод купівлі-продажу, в той час, як у 2022 році цей показник становив 34,4%, а у 2021 - 55,0%.

Реклама:

При цьому у 60% випадків, коли ціна ділянки була зазначена, вона знаходилась на мінімально можливому рівні – тобто на рівні нормативної грошової оцінки (НГО).

"Співвідношення між цінами купівлі-продажу та вартістю оренди на електронних земельних аукціонах на рівні 1:4,5 свідчить, що зареєстровані ціни угод купівлі-продажу є удвічі нижчими від ринкових", - наголошується в дослідженні.

"Простими словами, ціна землі реєструється на мінімальному рівні, тоді як реальну ціну покупець сплачує "неофіційно". Це робить "ведмежу послугу" власникам земельних ділянок, адже гальмує зростання коефіцієнта ліквідності сільгоспземлі як застави", - зауважив керівник проєкту Олег Нів’євський.

Реклама:

"Вже ухвалено закон, яким передбачено пілотний проєкт із масової оцінки. Однак для його успішного впровадження потрібно якнайшвидше забезпечити обов’язкове внесення цін по усіх земельних транзакціях до Реєстру прав", - додав експерт.

За його словами, відновлення у січні 2023 року електронних земельних аукціонів на платформі Prozorro.Продажі, які були призупинені на період воєнного стану і поновлені після ухвалення відповідного закону Верховною Радою України (ЗУ №2698), є позитивним для економіки та реформи кроком.

"Електронні земельні аукціони – це орієнтир справедливої вартості землі та джерело наповнення місцевих бюджетів. За нашими розрахунками, починаючи з жовтня 2021 року, коли стартували перші земельні торги на платформі Prozorro.Продажі, вони приносять громадам щорічно 238,86 млн грн доходу", - відзначив дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

За даними звіту, усього з моменту відкриття ринку с/г земель 1 липня 2021 року станом на 1 червня цього року було укладено понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га. Це становить близько 1% від усіх сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

Отже, земельний ринок в Україні попри воєнний стан залишається ліквідним і привабливим для інвесторів.

Найвищі показники ліквідності спостерігаються переважно у центральних областях України, де частка сільгоспземель в обігу перевищує 1%.

Найбільший попит мають землі для товарного сільськогосподарського виробництва та землі для ведення особистого селянського господарства.

Ціни купівлі-продажу на сільськогосподарські землі поволі зростають.

Так, у 2023 році середньозважена ціна становила 35,4 тис. грн/га. Це на 13,5% більше, ніж у 2022 році й майже на 22% більше, ніж у 2021 році.

Найдорожчою з початку 2023 року була земля в Київській та Львівській областях. Така ситуація вже традиційно спостерігається навколо привабливих мегаполісів, де на ціноутворення суттєво впливає перспектива переведення угідь у несільськогосподарські землі з метою подальшої забудови.

Читайте також: Чи стала війна стоп-фактором для ринку землі?

Реклама: