В Україні за пів року кількість офіційних волонтерів зросла вдвічі: найбільше збирають на "банки"

Понеділок, 26 червня 2023, 09:47 -

На середину червня в Україні зареєстровано майже 5 тисяч офіційних волонтерів, з початку року їх побільшало на 2 294 людини.

Про це повідомляє Опендатабот.

"За 2023 рік до спеціального Реєстру волонтерів було внесено 2 294 людини. Це майже стільки, як було за весь минулий рік — тоді перелік благодійників збільшився на 2383 людини. Торік сплеск реєстрацій волонтерів у Реєстрі припадав на грудень — тоді за місяць до переліку було внесено 69% від загальної кількості осіб", – йдеться в дослідженні.

 
Опендатабот

Виключили з Реєстру волонтерів минулого року 4 особи.

Реклама:

"Проте реальна кількість людей, що збирає кошти на власні картки та волонтерить, не повідомляючи про це державу, й з різних причин не набуває статусу волонтера, більша", – додають в Опендатабот.

Один з найпоширеніших способів акумулювати пожертви є збір на "банки" в monobank здебільшого, через те, що за посиланням перерахувати гроші у спеціальну "банку" можуть клієнти будь-якого банку. 

За даними monobank, станом на початок травня 38 963 українця відкрили банки для збору коштів. Це майже у 8 разів більше за перелік офіційно зареєстрованих волонтерів. 

Реклама:

Від початку великої війни власників банок побільшало майже у 21 раз – станом на початок березня власні банки для збору коштів мали лише 1872 особи. Відтоді щомісяця збирачів коштів більшало, в середньому, на 2,8 тисяч. Пік припав на травень та червень 2022 року — тоді за місяць почали збирати кошти 5620 та 5435 українців відповідно.

 
Опендатабот

Кількість відкритих банок для збирання допомоги станом на початок травня складає 48 662 – у 23 рази більше, аніж було на початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року. 

Також у понад 20 разів з початку війни побільшали поповнення цих банок для збору допомоги. 

У 2023 році, в середньому, українці роблять 3,1 млн транзакцій на місяць, тоді як у на початку березня минулого року поповнень було близько 158 тисяч на місяць. Сплеск потенційних донатів припав на травень минулого року — тоді кількість поповнень зросла за місяць у 7 разів. 

Станом на початок травня, в середньому, в одну банку "скидається" близько 70 людей. 

Економічна правда

Реклама: