Зеленський вимагає створити "окремий механізм" захисту прав бізнесу та інвесторів в судах

П'ятниця, 23 червня 2023, 18:00

Захищені інвестиції та гарантований захист права власності в судах - це "фундаментальні" завдання, які мають бути реалізовані в Україні.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні в п'ятницю після засідання РНБО.

"Це сильна економіка, це захищені інвестиції, це гарантований захист права власності, і це має бути. Якщо потрібен окремий механізм, який захищатиме бізнес, права інвесторів, це потрібно забезпечити, відповідні пропозиції є", - сказав Зеленський.

Цю проблему він порушив в контексті завдань, які має виконати до кінця року Україна, щоб повністю реалізувати кожну рекомендацію Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

Реклама:

За словами Зеленського, "за кожним таким напрямом РНБО дала необхідні протокольні доручення, і всі їх реально виконати". 

"Сьогодні рівно рік, як Україна набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, і цьогоріч мета - розпочати переговори щодо членства. Україна свою частину роботи точно зробить", - сказав також президент.

Нагадуємо:

Реклама:

Європейська комісія вважає, Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.

З погляду Єврокомісії повністю виконано умови, що стосуються, зокрема, органів судової влади. "Хорошого прогресу" досягнуто щодо реформи Конституційного Суду.

Водночас у Європейській комісії вважають, що Україна має "зосередитися на внесенні поправок у процедуру відбору суддів Конституційного Суду відповідно до рекомендацій Венеційської комісії та розпочати відбір".

Оцінку, сформульовану як "деякий прогрес", надано процесу деолігархізації, питанню національних меншин, боротьбі з корупцією, де "потрібне зміцнення і гідний довіри послужний список", боротьбі з відмиванням грошей і реформуванню правоохоронних органів, де "необхідно посилити систему боротьби з відмиванням грошей".

Реклама: