На Одещині та Харківщині викрили чиновників, які вимагали "данину" в підприємців

Понеділок, 19 червня 2023, 14:50 -

Служба безпеки України та ДБР викрили схеми вимагання грошей з експортерів української агропродукції на Одещині та підприємців на Харківщині - в обох випадках "данину" збирали чиновники регіональних управлінь Держпродспоживслужби.

Про це повідомляють пресслужби СБУ та ДБР.

До організації оборудки з експортерамии причетні посадовці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи "Одеська обласна фітосанітарна лабораторія".

Як зазначили в СБУ, щомісячні "прибутки" організаторів "схеми" сягали 1 млн дол. В обмін на хабарі чиновники "гарантували" підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару, які є основними для продажу зернових за кордон.

Реклама:

До незаконної діяльності посадовці також були залучені троє керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів.

"Зернотрейдери мали сплачувати "суми" готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм", - додали правоохоронці.

Співробітники СБУ задокументували декілька фактів одержання посадовцями хабарів, затримали колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм.

Реклама:

Наразі їм повідомлено про підозру та чотирьом з них обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом - призначено цілодобовий домашній арешт. 

В іншому епізоді працівники ДБР затримали керівництво Держпродспоживслужби Харківської області. 

"Користуючись своїми посадами чиновники тривалий час тероризували місцевих підприємців з вимогою сплачувати хабарі", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що керівник Держпродспоживслужби в Харківській області та начальник одного з районних управлінь відомства створили організовану злочинну групу, до якої також залучили працівника служби та цивільну особу. 

Кожен учасник виконував свої ролі: від загального керівництва діями групи до пошуку потенційної жертви та обкладання її даниною.

Гроші фігуранти вимагали у підприємців, залякуючи їх штучними перевірками та різними санкціями й штрафами.

Усіх чотирьох членів організованої злочинної групи затримано після одержання чергової "місячної плати".

Економічна правда

Реклама: