Дунайські порти принесли Україні додаткові $1,5 мільярда після звільнення Зміїного

Понеділок, 8 травня 2023, 20:26 -

Звільнення Зміїного дозволило відкрити для проходу суден гирло Бистре, що призвело до зростання пропускної здатності дунайських портів та принесло додаткові 1,5 млрд дол державі.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у колонці для NV.

Після звільнення острова Зміїний Україна змогла запустити прохід суден через гирло Бистре, яке розташоване в акваторії України. 

Як наслідок, пропускна здатність дунайських портів потроїлась і зросла до 9 суден на добу.

Реклама:

"Ефект для держави склав орієнтовно додаткових 10 мільйонів тонн вантажів на рік, а для економіки — додаткові 1,5 мільярда дол", – зазначив Кубраков. 

Крім того, відкриття гирла Бистре мало наслідком зниження ставки фрахту на 30%, зазначає міністр.

За його словами, від початку повномасштабної російсько-української війни Україна зверталася до Дунайської комісії, ООН, Генерального директорату з мобільності та транспорту Єврокомісії та інших міжнародних партнерів задля збільшення інтенсивності проведення суден Сулінським каналом. Крім того, було поглиблене дно біля портових причалів для можливості приймати більше суден і вантажів.

Реклама:

Завдяки тому, що максимальна осадка була збільшена з 3,9 метра до 6,5 метра, Дунайські порти досягли рекордних 12 суднозаходів і 90 тисяч тонн на добу. У березні цього року перевалка встановила абсолютний місячний рекорд у 2,8 млн тонн, і добовий рекорд – у 93,8 тисяч тонн.

Водночас для подальшого розширення потенціалу Дунайських портів необхідні чималі інвестиції. За словами Кубракова, потреба в інвестиціях становить щонайменше 120 млн дол і "виключно силами держави їх залучити не вдасться".

Реклама: