Азербайджан планує збільшити експорт газу до країн Європи

Вівторок, 23 травня 2023, 09:51 -

Азербайджан збирається збільшувати обсяги експорту газу до країн Європи, щоб уже до 2027 року вийти на постачання обсягом щонайменше 20 мільярдів кубометрів.

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв під час проведення азербайджано-литовського бізнес-форуму у Вільнюсі, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на пресслужбу президента Азербайджану.

Алієв нагадав, що у липні минулого року Європейська комісія та Азербайджан підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в енергетичній сфері.

"На основі цього меморандуму ми маємо подвоїти наші поставки природного газу до Європи до 2027 року.

Реклама:

У 2021 році наші поставки природного газу до Європи становили 8 мільярдів кубометрів, цього року цей показник дорівнюватиме 12 мільярдам кубометрів, а до 2027 року, я думаю, (буде. – Редю) 20 мільярдів кубометрів, а я вважаю, що це мінімум, тому що потенціал є", – сказав Алієв.

Він підкреслив, що країна видобуває більше природного газу з наявних родовищ і дуже скоро оголосить про важливий видобуток на одному з великих родовищ Каспію. 

"Азербайджан як надійний постачальник до Європи сьогодні експортує нафту, природний газ, електроенергію.

Реклама:

Ми плануємо експортувати водень, зокрема "зелений" водень, усе це є частиною спільних стратегічних рамок нашої співпраці з Європейським Союзом, і ми вдячні нашим литовським друзям і партнерам за постійну підтримку зусиль Азербайджану та зусиль Європейської комісії, спрямованих на зближення", – сказав Алієв.

У вересні минулого року Алієв заявив про наміри країни подвоїти потужність Трансанатолійського газопроводу TANAP, яким постачається газ до Європи через Туреччину, удвічі – до 32 мільярдів кубометрів.

Трубопровід TANAP протяжністю призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.

Реклама: