Нафта дешевшає на тлі обережності щодо переговорів про стелю держборгу США

Понеділок, 22 травня 2023, 10:15 -

Ціни на нафту впали у понеділок, оскільки обережність навколо переговорів про стелю держборгу США і побоювання щодо відновлення попиту в Китаї нівелювали підтримку від зниження поставок з Канади і виробників ОПЕК+.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали на 73 центи, або на 0,97%, до 74,85 долара за барель до 06:34 за Гринвічем, в той час як американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) з поставкою в липні, яка більш активно торгується, подешевшала на 73 центи, або на 1,02%, до 70,96 долара.

Реклама:

Червневий контракт WTI, термін дії якого закінчується пізніше в понеділок, подешевшав на 87 центів до 70,68 долара за барель.

Причини

"Я очікую значної волатильності в найближчі дні і відскоку цін на нафту вгору, як тільки буде досягнута угода про підвищення стелі держборгу", - сказала  засновниця аналітичної компанії Vanda Insights, що займається аналізом нафтового ринку, Вандана Харі.

Реклама:

"Але простір для зростання цін на нафту після цього буде обмеженим, оскільки інші економічні фактори знову вийдуть на перший план", - додала вона.

За словами аналітиків, слабкі економічні дані з Китаю за останні тижні викликали занепокоєння щодо попиту в країні, яка є найбільшим світовим імпортером нафти і споживачем нафти № 2.

Вплив добровільного скорочення видобутку з боку ОПЕК+ також відчувається після набуття чинності цього місяця, зазначають аналітики Goldman Sachs та JP Morgan.

Загальний експорт нафти і нафтопродуктів з групи впав на 1,7 млн барелів на добу до 16 травня, повідомив JP Morgan, додавши, що російський експорт нафти, ймовірно, впаде до кінця травня.

У суботу країни "Великої сімки" (G7) на щорічній зустрічі лідерів пообіцяли активізувати зусилля з протидії ухиленню Росії від дотримання цінових обмежень на експорт нафти і палива, "уникаючи при цьому побічних ефектів і підтримуючи світове енергопостачання", але не надали подробиць.

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль заявив, що такі заходи не змінять ситуацію з постачанням нафти і нафтопродуктів, додавши, що агентство поки що дотримується свого аналізу.

У своєму останньому щомісячному звіті МЕА попередило про дефіцит, що насувається, у другому півріччі, коли попит, як очікується, перевищить пропозицію майже на 2 млн барелів на добу.

Економічна правда

Реклама: