PROMOTED

ТОП-5 руйнівних міфів про штучний інтелект: Чи загрожує він людству?

Четвер, 18 травня 2023, 17:14 -

Останнім часом технологія artificial intelligence привертає увагу людей, змінює роботу тисяч компаній та змушує занепокоїтись за власне майбутнє. 

Навколо ШІ з’являється безліч міфів, і для більшості людей штучний інтелект все ще залишається чимось магічним та незрозумілим. Що таке штучний інтелект? Як він виник?

Чи залишить людей без роботи? Чи може знищити все живе за Землі? Про це розповіли у відео на YouTube-каналі GigaCloud About.

А спеціально для Економічної правди фахівці хмарного оператора GigaCloud розвінчали 5 популярних міфів про цю технологію.

Міф 1: ШІ призведе до масового безробіття 

2022 рік приніс AI шалену популярність завдяки широкому розповсюдженню додатків з генеративним трансформатором попереднього навчання (Generative Pre-Training Transformer).

Найпопулярнішою програмою став ChatGPT від OpenAI. Люди й до цього переймалися тим, що комп’ютери чи роботи заберуть у них роботу.

А з появою ChatGPT ці побоювання загострилися. Адже програма вже генерує тексти та простий код. 

У Великій Британії майже 250 тисяч працівників державного сектору. За деякими прогнозами 90% з них можуть втратити роботу протягом наступних 15 років.

Бо за них розбирати цифрові папірці будуть програми штучного інтелекту. Але будь-який технологічний прогрес прибирає певні професії. І так було завжди.

У тій же Великобританії поява електрики знищила професію людей-будильників, завданням яких було не дати людям проспати роботу. Натомість з’являються нові.

ШІ лише оптимізує ручну роботу, а фахівці будуть використовувати його як інструмент для виконання задач. Тому людям потрібно вчитися працювати з ШІ, а не боятися його. 

Міф 2: ШІ контролюватиме світ 

Теза про те, що штучний інтелект захопить світ, вже давно стала основою наукової фантастики. Багато історій описують програми штучного інтелекту, які проникають у найзахищеніші системи світу та захоплюють світові уряди.

Деякі навіть описують, як ці програми беруть під контроль ядерні арсенали країн, що призводить до вимирання людства. 

Однак, це неможливо. По-перше, такі привілеї національної безпеки не можуть бути надані штучному інтелекту, оскільки він буде використовуватися лише як інструмент.

По-друге, він не зможе приймати такі рішення без втручання людини та і йому не під силу "зламати" існуючі сьогодні системи безпеки.

Міф 3: Роботи керуватимуть людьми

Міф про те, що AI створить роботів, які зможуть думати самостійно та повстануть проти людей, є одним з найпопулярніших. 

Технологія роботів значно відстає від того, що описано в науковій фантастиці. Сьогодні вони зазвичай не поєднуються з інтелектуальними алгоритмами, натомість запрограмовані на виконання повторюваних завдань, як на конвеєрі.

Навіть персональні роботи-помічники обмежені невеликим набором завдань. Та і самі по собі роботи не можуть прийняти рішення вбити всіх людей. Їх потрібно запрограмувати. 

Виникає логічне запитання: "Хто це зробить?".

Міф 4: ШІ розвиватиметься без участі людини

Ця теорія стверджує, що ШІ раптово "вийде з-під контролю" та розвинеться так, що людина не зможе його зупинити.

Якщо в майбутньому буде створено точний загальний штучний інтелект, цей сценарій має невелику ймовірність реалізації. Однак, враховуючи регуляторні практики, які застосовуються до AI сьогодні, це навряд чи станеться. 

Міф 5: ШІ навчиться функціонувати як людський мозок

Алгоритми штучного інтелекту ― всього лише алгоритми. Це складний набір команд для комп'ютера, які не працюють як людський мозок.

Сучасні досягнення ШІ, такі як нейронні мережі, черпають натхнення в архітектурі людського мозку, але не здатні мислити, як людина.

Існує багато когнітивних процесів, які не можуть бути відтворені комп'ютерною програмою. Принаймні у випадку ШІ, яким ми його знаємо сьогодні.

До того ж надзвичайно складно повністю відтворити людський мозок у програмній формі, оскільки існує ще багато невідомих змінних. Якщо не буде революційних досягнень як у галузі ШІ, так і в нейронауках в недалекому майбутньому, цей міф не стане реальністю. 

Щоб не пропустити цікаві відео ― підписуйтесь на канал GigaCloud About.