Китайські бренди витісняють російські смартфони з ринку РФ

Середа, 17 травня 2023, 15:50 -

Поставки в РФ смартфонів російських брендів у першому кварталі впали майже до нуля через санкції та конкуренцію з боку китайських виробників.

Про це пише "Коммерсантъ" із посиланням на дані аналітичного центру GS Group.

"Зараз російські вендори розпродають складські запаси, а кількість пристроїв на полицях магазинів скорочується. Причиною, за словами учасників ринку, стала гостра конкуренція з китайськими брендами, подорожчання логістики, а також складнощі зі встановленням сервісів Google. Деякі російські марки почали локалізувати виробництво в країні", - йдеться у повідомленні.

Так, у звіті йдеться, що частка в загальному обсязі російських брендів скоротилася рік до року з 2% до 0,1%. При цьому, за даними GS Group, у кнопкових телефонах частка російських марок, навпаки, зросла з 60% до 75%. Але сам по собі сегмент дуже невеликий.

Реклама:

Газета додає, що зниження частки російськихх брендів на ринку смартфонів розпочалося ще 2022 року.

Як уточнює керівник аналітичного центру GS Group Олександр Сурков, це сталося з кількох причин.

"Серед них, наприклад, програна конкуренція у всіх сегментах китайським вендорам, подорожчання логістики, а також спроба вітчизняних виробників обійти обмеження Google у ліцензуванні своїх сервісів через санкції США", - пояснив Сурков.

Реклама:

Зараз найбільшу частку в грошовому вираженні серед смартфонів у РФ займає сегмент флагманських пристроїв (дорожче за 50 тис ру.), на них припадає 40% продажів, заявили у "М. Відео-Ельдорадо".

"Російські смартфони представлені переважно в ультрабюджетному сегменті, де присутні більш конкурентні китайські бренди, при цьому попит зміщується в бік більш технологічних і функціональних пристроїв", - розповів представник ритейлера.

У "М.Відео-Ельдорадо" також підтверджують, що російські бренди займають 60% у сегменті кнопкових телефонів. Загалом у першому кварталі в РФ було продано 1,1 млн таких пристроїв, а найпопулярнішими з російських брендів виявилися F+ і teXet.

Загалом у першому кварталі, за даними ритейлера, в РФ було продано 6,5 млн мобільних телефонів.

Економічна правда

Реклама: