"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США висунули підозру російському хакеру у справі про вимагання $400 мільйонів

Вівторок, 16 травня 2023, 20:52 -

Влада США висунула звинувачення росіянину Міхаілу Матвєєву за підозрою в участі у трьох кіберзлочинних групах, які вимагали від жертв $400 млн дол, з яких половину – отримали.

Про це повідомляє Bloomberg.

Росіянин Міхаіл Матвєєв, якому Міністерство юстиції США винусуло підозру, відомий у мережі як  "Вазавака". Слідство встановило, що він був активним членом трьох угрупувань, які вимагали від жертв 400 млн дол, з яких отримали майже 200 млн дол у вигляді викупу.

А саме, кіберзлочинці зламували комп'ютерні мережі і встановлювали шкідливе програмне забезпечення, яке шифрує комп'ютери і робить їх непридатними для використання. Після цього вони вимагали викуп у криптовалюті та погрожували витоком викрадених даних у разі несплати.

Реклама:

Слідство стверджує, що Матвєєв був членом угруповань Lockbit, Babuk і Hive, які вимагали у людей викуп за такою схемою. Прокурор США в окрузі Нью-Джерсі Філіп Селлінґер в обвинувальному висновку охарактеризував ці угрупування як одні з "найбільш активних і руйнівних кіберзлочинних загроз у світі".

Разом з іншими членами угрупувань, Матвєєв атакував до 2 800 жертв у США та по всьому світу, йдеться в обвинуваченні.

Серед ймовірних постраждалих – Департамент столичної поліції в окрузі Колумбія, який був атакований у 2021 році. Хакери опублікували десятки викрадених особистих справ співробітників. За даними Мін’юсту США, цілями були також церкви і некомерційні організації. 

Реклама:

Американський журналіст Брайан Кребс у січні торік повідомляв, що Матвєєв належить до групи вимагачів Darkside, яка взяла на себе відповідальність за кібератаку на одного з найбільших операторів трубопроводів у США Colonial Pipeline у травні 2021 року. 

Як заявив помічник генерального прокурора США Кеннет Політ-молодший, зі своєї бази в РФ Матвєєв, ймовірно, використовував кілька різних програм-вимагачів для атак на об'єкти критичної інфраструктури по всьому світу, зокрема – на лікарні та урядові установи.

Крім висунутих звинувачень, заявив Мін’юст США, Матвєєва також внесли до санкційного списку "за його роль у здійсненні атак з використанням програм-вимагачів на правоохоронні органи, підприємства та об'єкти критичної інфраструктури США". 

Реклама: