Ціни на нафту майже не змінились на тлі планів США поповнити запаси і змішаних прогнозів щодо Китаю

Вівторок, 16 травня 2023, 10:18 -

Ф'ючерси на нафту торгуються в бічному тренді у вівторок після того, як слабші, ніж очікувалося, дані з Китаю затьмарили перспективи попиту з боку найбільшого світового імпортера нафти, в той час як плани США поповнити свої сратегічні резерви підтримували ціни.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 1 цент, або на 0,1%, до 75,24 долара за барель до 06:50 за Гринвічем, в той час як американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала 71,1 долара за барель, що на 1 цент, або на 0,01% нижче.

Реклама:

Обидва індекси виросли більш ніж на 1% в понеділок, перервавши 3-сесійну серію втрат.

Причини

Міністерство енергетики США заявило в понеділок, що купить 3 мільйони барелів сирої нафти для стратегічних резервів з поставкою в серпні, і попросило подати пропозиції до 31 травня.

Реклама:

"Ринок отримав поштовх від очікувань, що викуп нафти для стратегічного резерву США продовжиться, якщо ціни на нафту WTI впадуть до рівня 70 доларів за барель або нижче", - сказав аналітик Fujitomi Securities Тошитака Тадзава.

"За цим зростанням також стояло прагнення деяких інвесторів до вигідної ціни після нещодавнього різкого падіння", - сказав він.

Ціни на нафту опинилися під тиском пізніше в ході сесії, оскільки дані з Китаю, які показали, що зростання промислового виробництва і роздрібних продажів в квітні виявилося нижчим за прогнози, свідчили про те, що економіка №2 в світі втратила динаміку на початку другого кварталу.

Проте, зростання обсягів переробки нафти на нафтопереробних заводах Китаю у квітні на 18,9% порівняно з квітнем минулого року до другого за величиною показника в історії допомогло утримати ціни на нафту на мінімальному рівні.

За даними Refinitiv Oil Research, оскільки нафтопереробні заводи створюють запаси напередодні літнього туристичного сезону, травневий імпорт нафти в Китай наближається до 11 млн барелів на добу, порівняно з 10,67 млн б/д у квітні.

Крім того, очікується, що в червні пропускна здатність Китаю зросте на 1,5% в місячному обчисленні, свідчать дані Wood Mackenzie.

"Попит в Китаї продовжує демонструвати ознаки поліпшення. Транспортні дані свідчать про збільшення використання автомобілів, в той час як міжнародні авіаперевезення зростають", - зазначають аналітики ANZ.

Економічна правда

Реклама: