НАЗК уже внесло до переліку спонсорів війни 25 провідних світових компаній

Четвер, 11 травня 2023, 15:25 -

Нацагентство з питань запобігання корупції вже внесло 25 провідних світових компаній до переліку міжнародних спонсорів війни від ппочатку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК у Telegram.

"Від виробників жіночої косметики та харчових продуктів до банків та нафтоперевізників потрапили до переліку через те, що продовжують вести бізнес в Росії, сплачувати там податки, фінансуючи вбивства українців", - йдеться у повідомленні.

У НАЗК підкреслили, що окрім податків, які надходять до бюджету РФ, за які потім, у тому числі, утримується російська армія, згідно з російським законодавством, такі корпорації змушені сприяти призову працівників до армії та бути залученими ресурсами до мобілізаційних заходів.

Реклама:

"До того ж, російськими підрозділами іноземних компаній керують російські менеджери, які здебільшого публічно підтримують війну проти України.

Стратегія Росії по перетворенню міжнародного бізнесу на співучасників війни - послідовна. Мобілізація, пільгові кредити військовим, далі додаткові "військові" податки. Цей перелік буде зростати, ще більше втягуючи кожен бренд у війну, та обмежуючи шляхи до виходу", - додали в агентстві.

У відомстві пояснили, що мета НАЗК - зробити так, щоб таким компаніям було репутаційно не вигідно співпрацювати із агресором, вони закрили свій бізнес в Росії "та усвідомили позицію усього цивілізованого та демократичного світу". 

Усі внесені до переліку міжнародних спонсорів війни компанії потрапляють до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

"Цією базою даних користуються міжнародні інвестори та інші компанії. Тому, коли НАЗК вносить компанію до переліку, вона автоматично відображаються в базі даних червоним кольором. Таким чином той, хто хоче співпрацювати з такою компанією бачить, що це дуже ризиковано репутаційно та фінансово.

Реклама:

"Деякі відомі компанії, після внесення до переліку спонсорів війни вже заявили, що це прямо вплинуло на їх економічні показники. Ми ж сподіваємось, що це вплине на їх позицію щодо роботи в РФ", - додали в НАЗК.

Агентство уже внесло до переліку, зокрема: китайські Xiaomi і Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французуьку мережу Auchan та інші компанії. 

Економічна правда

Реклама: