Експорт з ЄС на понад $1 мільярд "зник" під час транзиту через РФ

Четвер, 11 травня 2023, 11:22 -

Понад 1 млрд дол експорту з ЄС, заборонений до імпорту в РФ в рамках санкцій, торік "зник" під час транзиту до країн-сусідів РФ, при чому оцінка може бути суттєво вищою через неповність даних.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times з посиланням на проаналізовані відкриті дані по торгівлі.

Торговельні дані свідчать про те, що лише близько половини товарів подвійного призначення (тобто таких, що можуть використовуватися у військовому комплексі) відправлених з ЄС, фактично досягли своїх заявлених пунктів призначення в Казахстані, Киргизстані та Вірменії. Йдеться про товари вартістю 2 млрд доларів.

Ці товари, вважають європейські чиновники, могли потрапити до Росії безпосередньо з ЄС під приводом того, що вони були прямували транзитом до сусідніх з агресором країн. Непропорційно велика частка такого експорту прямувала з ЄС з балтійських країн, що межують з Росією і Білоруссю.

Реклама:

Невідповідність у торговельних записах свідчить про те, що Росія обходила санкції за допомогою посередників або постачальників, які вказували фальшиві пункти призначення в митних деклараціях ЄС. Так Москва могла отримувати критично важливу європейську продукцію, наприклад – авіаційні компоненти, оптичне обладнання і газові турбін. 

"Куди ще це могло піти? Чому цим країнам раптом знадобилися ці товари саме зараз? Хто найбільше потребує цих товарів у регіоні? Очевидно, що Росія", – каже естонський міністр з питань санкцій Еркі Кодар.

Деякі товари, такі як газові турбіни чи радіомовне обладнання, майже не досягали своїх місць призначення після відправки з ЄС, свідчать дані.

Реклама:

Лиш у лютому ЄС заборонив транзит через Росію товарів подвійного призначення, що означає, що вони не можуть потрапити до Росії безпосередньо з ЄС, навіть якщо призначені для іншої країни. Але чиновники в країнах Балтії побоюються, що ця заборона недостатня, щоб зупинити потік.

Водночас справжня цифра ймовірного "примарного" потоку російського імпорту є значно вищою – FT змогло зіставити з даними про міжнародні торговельні потоки інформацію про такий імпорт вартістю 1 млрд доларів, але йдеться лише про вибірку підсанкційних товарів. 

Якщо взяти всю торгівлю ЄС за останній рік, розрив між статистикою ЄС і Казахстану означає, що між двома країнами "загубили" 2,9 млрд дол торгівлі. У 2021 році еквівалентна цифра становила 450 млн дол. 

Сплеск експорту товарів, які підлягають експортному контролю, з ЄС до Казахстану наразі є достатнім, щоб компенсувати близько 40% падіння експорту до Росії та Білорусі після запровадження санкцій.

Водночас зловживати транзитом РФ почала ще до повномасштабного вторгнення. Росія перебуває під санкціями від початку російсько-української війни у 2014 році, а відтак використовула транзитні пільги, щоб обійти правила.

За 13 місяців, що передували великій війні, Литва відправила до Казахстану товарів подвійного призначення (які можна статистично відстежити) на суму 28 млн дол, тоді як казахи відзвітували, що отримали їх лише на 9 млн дол.

Повномасштабне вторгнення 2022 року значно збільшило розмір потоків – і відповідний розрив в імпорті. За 13 місяців після початку війни, за даними Литви, вона відправила до Казахстану таких товарів на 84 млн дол, а останні отримали лише на 11 млн дол. Тобто, заявлений експорт до країни зріс на 56 млн дол за цей період, а заявлений імпорт збільшився лише на 2 млн дол.

Реклама: