Топ-1000 українських компаній торік заробили майже 6 трильйонів: доходи перетекли зі сходу на захід

Середа, 10 травня 2023, 13:07 -

Найбільші за доходами 1000 українських компаній торік згенерували майже 6 трильйонів гривень. Найбільше з них зареєстровані в Києві, а компанії Волині заробили більше, ніж найбільші підприємства Донеччини та Харківщини разом.

Про це йдеться в досліджені YouControl.

Найбільші компанії України зі списку топ-1000 забезпечують понад половину загального обсягу доходів усіх підприємств країни. Близько 51,5% від загального обсягу доходів топ-1000 сконцентровано в компаніях з Києва. 

Окрім столиці із 405 компаніями, ще 26% доходів генерують 259 великих підприємств, які юридично знаходяться в промислових центрах Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області. 

Реклама:

Внаслідок російської агресії частка в загальних доходах традиційних лідерів минулорічних рейтингів – Харківської та Донецької областей суттєво знизилась до 11-12 місця: 1,6 % і 1,3% сукупних доходів відповідно. 

Сукупний дохід Донеччини та Харківщини не перевищив дохід компаній з Волині, які згенерували 154,7 млрд грн.

"Географічна структура розміщення великого бізнесу зазнала тектонічних зрушень під час 2022 р. Прив’язка великих діючих компаній до потужних індустріально-фінансових центрів зберігається лише на територіях, віддалених від прифронтової зони, тоді як Харківщина, Донеччина, Луганщина і Херсонщина зазнали великих втрат бізнес-активності через війну", – додали аналітики.

Реклама:

Натомість позиції топ компаній з Дніпра, Запоріжжя та Одеси на бізнес-мапі країни лишаються досить стійкими, наскільки це можливо у нинішніх обставинах.

 
YouControl

Найбільшими за чисельністю секторами великого бізнесу виявились: 

  • нафтогазовий сектор (146 компаній);
  • харчова промисловість (129);
  • електроенергетика (105);
  • сільське господарство (102). 

Також дещо більше ніж по 50 компаній серед найбільших за виручкою у таких секторах як: оптова та роздрібна торгівля, хімічна промисловість та металургія.

"Ті ж самі галузі економіки широко представлені у згаданому ренкінгу за обсягом чистих доходів, але в інакшому порядку", – додають аналітики.

Перші позиції посідають:

  • нафтогазовий сектор (1,3 трлн грн або 21% від загальних доходів топ 1000);
  • електроенергетика (17,3%);
  • роздрібна торгівля (8,3%);
  • сільське господарство (8,1%);
  • харчова промисловість (7,7%);
  • металургія (7%). 

"Коксохімічна промисловість, тютюнове виробництво, вугільна галузь, металургія, попри відносно нижчу кількість великих компаній у першій тисячі, генерують значно вищі рівні доходів у розрахунку на одне підприємство", - йдеться в дослідженні.

 
YouControl

Основну частину топ 1000 становлять компанії, зареєстровані 15-29 років тому. Також високі доходи демонструють молоді компанії віком 4-5 років. 

Однак, серед новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм. Їхні акціонери схильні реєструвати такі компанії в межах структуризації бізнесу фінансово-промислових груп та реорганізації державних підприємств з ознаками природних монополій. 

Порівнюючи компанії з топ-1000 минулого та 2020 року, склад першої тисячі оновився на 27%. Упродовж цього періоду 271 компанія покинула першу тисячу великого бізнесу в основному через падіння доходів, частково через банкрутства і руйнування, а деякі діючі компанії, можливо, досі не оприлюднили фінансові дані.
"Доходи компаній за 2022 р. помірно зросли в номінальному виразі. Загальний дохід найбільших підприємств склав майже 6 трильйонів грн, що на 20% більше, ніж загальні доходи топ 1000 компаній України у 2020 р. (5 трлн грн). 

Утім такий номінальний приріст навряд чи є приводом для позитивних висновків з огляду на темпи споживчої інфляції 26,6%, які у минулому році повністю "з’їли" весь цей ілюзорний ріст, красномовно вказавши на фактичне падіння суми реальних доходів великого бізнесу", – зазначили в YouControl.

Реклама: