У Калуші планують відновити роботу хімзаводу "Оріана" після 18 років простою

Понеділок, 1 травня 2023, 17:18 -

Фонд держмайна та міська рада Калуша разом з новим керівництвом заводу домовились підготувати дорожню карту відновлення роботи хімзаводу "Оріана" після майже 18 років простою.

Про це повідомляє пресслужба ФДМУ.

Зазначається, що АТ "Оріана" розташоване в Калуші та знаходиться в управлінні Фонду держмайна.

ФДМУ призначив Руслана Кучерявого на посаду в.о. директора підприємства 24 квітня. За словами Фонду, він має досвід антикризового управління.

Реклама:

Перед новим керівником стоять конкретні завдання:

  • провести повну інвентаризацію всього майна, яке де-факто та де-юре належить підприємству, а також існуючих договорів оренди приміщень;
  • перевірити законність відчуження майна в попередні роки і розпочати повернення тих активів, які були незаконно виведені з-під контролю підприємства;
  • розробити Дорожню карту з поновлення видобутку та переробки калійних руд з використанням сучасних технологій.

У Фонді нагадують, що в 90-х роках "Оріана" була лідером української хімічної промисловості - компанія виробляла поліетилен, в її структурі також був завод з виробництва калійних добрив.

"За своїм основним профілем підприємство не працює вже давно. Сьогодні єдиним джерелом доходів є здача в оренду нежитлових приміщень, обладнання та автомобілів. Крім того, підприємство має великі борги. Щоб перетворити його на діючий актив та знайти інвестора ФДМУ розглядає можливість поновлення на підприємстві виробництва калійних добрив", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Потреба України в калійних добривах складає приблизно два мільйона тонн на рік. До повномасштабного вторгнення Україна щорічно імпортувала їх на суму приблизно $350 млн.

"Основними постачальниками були Білорусь, Польща, Росія, Німеччина. Їх сумарна частка на українському ринку складала приблизно 90%. Однак Україна сама має реальну можливість виробляти калійні добрива. Для цього потрібно реконструювати місцеві виробництва і освоїти нові родовища Прикарпаття", - заявили у ФДМУ.

"Завдяки вдалому розташуванню заводу і потужній сировинній базі в регіоні (Калуш-Голинське родовище) є можливість відновити виробництво безхлорних калійних добрив. Разом з новим менеджментом підприємства та за підтримки місцевої влади Фонд спробує вдихнути в нього нове життя і одночасно буде шукати інвестора.

Сьогодні ситуація на "Оріані" дійсно дуже складна, проте ми бачимо перспективи у його продажі та відновленні виробництва новим власником", - заявив директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

Економічна правда

Реклама: