Британська компанія поставила до РФ електроніку на $1,2 мільярда попри санкції – FT

П'ятниця, 7 квітня 2023, 18:42 -

Британська компанія Mykines Corporation, зареєстрована в Лондоні, організувала продаж електроніки в Росію на суму близько $1,2 млрд з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну на початку 2022 року.

Про це пише Financial Times.

"Компанія Mykines Corporation LLP, що базується в лондонському районі Енфілд, фігурує в російських документах як така, що відправляла до Росії напівпровідники, сервери, ноутбуки, комп'ютерні компоненти, телекомунікаційне мережеве обладнання та побутову електроніку. У документах перераховані бренди від Huawei і H3C до Intel, AMD, Apple і Samsung", - пише газета з посиланням на митні документи.

Як підкреслює FT, товари на щонайменше $982 млн з перелічених товарів, відправлених Mykines, підпадають під обмеження на експорт британськими компаніями або фізичними особами до Росії.

Реклама:

"Продаж цих товарів до Росії без дозволу британської влади може бути порушенням санкцій, навіть якщо товари, відправлені Mykines, потрапили до Росії з інших країн - переважно з Китаю

Ці висновки ставлять під сумнів ефективність спроб обмежити можливості Росії отримувати критичні технології, що використовуються у військово-промисловому комплексі країни", - додає видання.

Представник уряду Великої Британії заявив: "Усі компанії, зареєстровані у Великій Британії, зобов'язані за законом дотримуватися режиму санкцій проти Росії. Ми дуже серйозно ставимося до потенційних порушень, але не обговорюємо деталі того, як ми забезпечуємо дотримання торговельних санкцій у конкретних випадках".

Реклама:

FT відвідала будинок з терасою, де зареєстрована компанія Mykines, у Саутгейті, районі Енфілда. Це одна з двох діючих компаній, зареєстрованих за цією адресою, яка належить Саввасу Фемістоклеусу, кіпрському власнику фідуціарної служби. У 2013 році він створив компанію, в якій був єдиним директором, під назвою "Russian Trading Company Ltd", пише газета.

Фемістоклеус сказав FT, що передасть питання особі, яка вказана як така, що має "значний контроль" над Mykines - Віталію Полякову, 53-річному українцю, який, за його словами, проживає в Україні. За даними української OSINT-спільноти "Мольфар", під опис Полякова підпадає лише одна людина - дорожній робітник, який працює в українському державному гірничодобувному концерні. Він не відповів на запити про коментарі.

Mykines працювала в Росії до вторгнення, але записи свідчать про те, що її бізнес з цією країною раптово пішов вгору після початку війни, резюмує видання.

Економічна правда

Реклама: