Світові ціни на продовольство знижуються 12 місяців поспіль, але ціна на цукор рекордна за 6,5 років

П'ятниця, 7 квітня 2023, 13:02 -

У березні світові ціни на продовольство знижувались дванадцятий місяць поспіль - індекс цін ФАО становив 126,9, що на 2,1% меншу лютого та на 20,5% менше березня торік.

Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська ООН (ФАО).

"Основним фактором, що визначає зниження Індексу в березні, було падіння цін на зернові, рослинні олії та молочну продукцію, при цьому зросли ціни на цукор та м'ясо", - пояснили в організації.

Зокрема, середнє значення індексу цін на зернові склало 138,6 пункту, що на 8,2 пункту (5,6%) нижче за лютневий показник і на 31,6 пункту (18,6%) нижче за показник березня минулого року. Найбільше впали ціни на пшеницю, що було зумовлено значними запасами у світі та гострою конкуренцією між експортерами. Зниженню цін також сприяло продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що дозволило Україні продовжити експортні постачання із чорноморських портів.

Реклама:

Середнє значення індексу цін на рослинні олії становив 131,8 пункту, що на 4,1 пункту (3%) нижче за лютневий показник і на 47,7% нижче за показник березня минулого року. Зниження цього індексу стало сукупним результатом зниження котирувань соєвої, рапсової та соняшникової олії, що з надлишком компенсувало зростання світових цін на пальмову олію. 

Індекс цін на молочну продукцію склав 130,3 пункту, що на 1,1 пункту (0,8%) нижче за лютневий показник і на 15,6 пункту (10,7%) нижче за показник відповідного періоду минулого року. Це зниження у березні було обумовлено зниженням котирувань цін на сир та сухе молоко, ціни на вершкове масло, навпаки, зросли.

Індекс цін на м'ясо у березні становив 113,0 пункту, що на 0,9 пункту (0,8%) вище за лютневий показник, але на 6,3 пункту (5,%) нижче за рівень минулого року  Ціни на яловичину зросли під впливом зростання внутрішніх цін у США, на свинину – через зростання цін в Європі в умовах обмеженості поставок і зростання попиту напередодні Великодня.

Реклама:

Індекс цін на цукор становив 127,0 пункту, що на 1,8 пункту (1,5%) вище за лютневе значення.

"Таким чином, цей показник, зростання якого триває другий місяць поспіль, досягло найвищого значення з жовтня 2016 року", – додали в ФАО.

Зростання цін на цукор було викликане, головним чином, побоюваннями через скорочення пропозиції на світових ринках у сезоні 2022–2023 років внаслідок погіршення видів на врожай в Індії, Таїланді та Китаї. 

Економічна правда

Реклама: