S&P знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті

П'ятниця, 7 квітня 2023, 12:07 -

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з "CCC+" до "CCC" з негативними прогнозами.

Про це йдеться в повідомленні S&P.

Рейтинг CCC означає, що емітент має труднощі із виплатами за борговими зобов'язаннями та його можливості залежать від сприятливих економічних умов.

"Рейтингова дія відбулася слідом за офіційною заявою України про те, що вона реструктуризує свій зовнішній борг в іноземній валюті, щоб відновити стійкість державного боргу, у рамках нещодавно погодженої чотирирічної угоди про розширену кредитну лінію на суму $15,6 млрд із МВФ", - пояснило агентство своє рішення.

Реклама:

Негативний прогноз за довгостроковим рейтингом в іноземній валюті відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України з огляду на план уряду щодо його реструктуризації.

Водночас агентство підтвердило рейтинги України в національній валюті на рівні "CCC+/C" і "uaBB" за національною шкалою, оскільки держборг у гривні не входить до плану реструктуризації. Прогноз за рейтингом у національній валюті стабільний.

Наступна запланована публікація суверенного рейтингу України - 8 вересня 2023 року.

Реклама:

Агентство зазначає, що може ще знизити рейтинги протягом наступних 12 місяців, якщо вважатиме майже напевно, що комерційні боргові зобов'язання буде включено до реструктуризації державного боргу.

Також у повідомленні наголошується, що середньострокові макроекономічні перспективи України значною мірою залежать від тривалості та розвитку війни, за базовим припущенням, у найближчому майбутньому припинення бойових дій не буде.

Реклама: