Бізнес покращив оцінку своїх перспектив до рівня грудня 2021 року – опитування НБУ

Понеділок, 3 квітня 2023, 14:55

Поліпшення зовнішньої кон’юнктури, логістики, ситуації в енергетиці, підвищення споживчих настроїв позитивно позначилися на очікуваннях бізнесу в березні.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що у березні індекс очікувань ділової активності (ІОДА) підвищився до 49.5 із 45.0 у лютому і майже досяг рівноважного рівня. Це є найвищим значенням із грудня 2021 року, підкреслили в НБУ.

"Підприємства торгівлі надали найоптимістичніші оцінки результатів та перспектив своєї діяльності на тлі пожвавлення споживчих настроїв, поліпшення ситуації з енергопостачанням та збільшення пропозиції товарів: секторальний індекс у березні зріс до 53.6 із 47.0 у лютому, перетнувши нейтральний рівень уперше після листопада 2021 року.

Реклама:

Респонденти суттєво поліпшили свої очікування щодо товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Водночас, зважаючи на пом’якшення оцінок стосовно закупівельних цін, вони очікували на незначне зменшення торговельної маржі", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, поліпшення ситуації в енергетиці та зовнішньої кон’юнктури, а також налагодження ланцюгів поставок позитивно вплинули на оцінки респондентів промисловості.

Як йдеться у результатах опитування, вперше після лютого 2022 року вони очікували зростання своїх економічних результатів порівняно з попереднім місяцем: секторальний індекс у березні перетнув нейтральний рівень і становив 51.2 порівняно із 47.2 у лютому.

Реклама:

При цьому респонденти очікували зростання обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних.

Водночас суттєво знизився песимізм в оцінках обсягів незавершеного виробництва (невиконаних замовлень) та послабились очікування щодо зростання залишків готової продукції.

"Підприємства будівництва, зважаючи на сезонний фактор, суттєво пом'якшили негативні оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс у березні становив 45.9 (у лютому - 33.5). Респонденти очікували зростання обсягів закупівлі послуг підрядників, а також сировини та матеріалів", - додали в НБУ.

Водночас будівельники не прогнозували змін обсягів будівництва та значно послабили негативні оцінки щодо обсягів нових замовлень.

Водночас підприємства сфери послуг, попри сезонне пожвавлення, мали найстриманіші оцінки щодо своїх економічних перспектив: секторальний індекс становив 45.7 порівняно з 43.2 у лютому.

"Респонденти дещо пом’якшили, але зберегли негативні очікування щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень, а також обсягів послуг у процесі виконання. Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, прогнозують уповільнення темпів зростання закупівельних цін та цін підрядників, а також цін і тарифів на власну продукцію/послуги.

Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, поки не очікують на збільшення загальної чисельності своїх працівників. Найменш песимістичні оцінки в підприємств торгівлі", - резюмували в НБУ.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 6 до 24 березня 2023 року. В опитуванні взяли участь 484 підприємства.

Економічна правда

Реклама: