Єврозона уникнула рецесії: почала рік зростанням ВВП

П'ятниця, 28 квітня 2023, 14:56 -
 
getty images

Економіці єврозони вдалося уникнути рецесії після зими, і у першому кварталі року вона показала зростання на 1,3% у річному вимірі.

Про це йдеться у даних Євростату, Bloomberg.

Так, у першому кварталі 2023 року ВВП країн єврозони зріс на 0,1% в єврозоні, а економіка всього Євросоюзу зросла на 0,3% порівняно з попереднім кварталом. У четвертому кварталі торік ВВП єврозони не змінився у квартальному вимірі, натомість знизився на 0,1% в ЄС.

Наразі йдеться про попередню оцінку, яка ще може бути змінена.

Реклама:

У річному вимірі ВВП зріс на 1,3% як в єврозоні, так і в ЄС у першому кварталі 2023 року.

Найбільше зростання порівняно з попереднім кварталом зафіксовано в Португалії (+1,6%), за нею йдуть Іспанія, Італія та Латвія (всі +0,5%). Зниження було зафіксовано в Ірландії (-2,7%), а також в Австрії (-0,3%). Темпи зростання в річному обчисленні були позитивними для всіх країн, окрім Німеччини (-0,1%).

При цьому, щодо інфляції новини були не такі втішні. Зростання споживчих цін у Франції та Іспанії прискорилося. Ці цифри спонукатимуть обговорення про те, наскільки значне підвищення процентних ставок Європейський центральний банк обере наступним. 

Реклама:

На тлі попередніх даних щодо ВВП трейдери посилили ставки на те, що ЄЦБ сповільнить підвищення ставки до 25 базисних пунктів на засіданні в травні.



Реклама: