Польща спростила експорт безпілотників до України

Четвер, 27 квітня 2023, 20:25 -

Польща на прохання української сторони спростила експорт дронів до України - рішення набуде чинності з п’ятниці, 28 квітня.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Експорт дронів буде здійснюватися на основі загального дозволу, наданого Міністром розвитку і технології Республіки Польща. 

Перша віце-прем’єр - міністр економіки неодноразово наголошувала, що ЗСУ для захисту та перемоги над агресором вкрай потребують БПЛА, як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Уряд України зі своєї сторони спростив імпорт БпЛА. 

Реклама:

Паралельно Україна на всіх рівнях працювала з партнерамидля того, щоб відповідні спрощення були ухвалені й ними. 

"Сьогодні ми маємо результат роботи. Рішення Уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БПЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором", - зазначив заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

Відповідно до рішення Міністра розвитку та технологій Республіки Польща загальним дозволом для експорту БпЛА до України може скористатися будь-який субʼєкт, який має місцезнаходження на території Польщі (комерційна чи неприбуткова організація, або фізична особа). 

Реклама:

Запровадження загального дозволу звільняє від необхідності отримання індивідуального дозволу при експорті кожної партії дронів.

Варто зазначити, що дозвіл стосується лише певної категорії дронів, визначених в розпорядженні - БПЛА, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора, з максимальною тривалістю принаймні 30 хвилин, але менше 1 години, і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ при поривах вітру не менше 46,3 км/год.

При цьому загальний дозвіл не надається у разі якщо експортер або постачальник знає про те, що вказані БпЛА можуть бути призначені для використання у розробкці, виробництві чи експлуатації зброї

Також дозвіл не надається в разі використання їх як частин або компонентів озброєнь, які були експортовані без або з порушенням необхідного дозволу.

Економічна правда

Реклама: