Експорт зброї з РФ до Індії зупинився через побоювання щодо санкцій – ЗМІ

П'ятниця, 21 квітня 2023, 12:28 -

Поставки військової продукції з РФ до Індії зупинилися, адже країни намагаються знайти механізм оплати, який би не порушував санкції США.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на індійських чиновники, обізнаних з цим питанням. 

Індійські платежі за зброю на суму понад 2 млрд дол заблоковані вже близько року. Росія, при цьому, припинила кредитування запланованих до поставки запчастин та складових зброї на суму близько 10 млрд дол, а також дві батареї для системи протиракетної оборони С-400, які ще не були доставлені. 

Росія залишається найбільшим постачальником військової техніки для Індії, хоча за останні п'ять років закупівлі сповільнилися на 19% через санкції і посилення конкуренції з боку інших країн-виробників. 

Реклама:

За словами чиновників, Індія не може оплатити рахунок у доларах через побоювання щодо вторинних санкцій, а Росія, як і раніше, не бажає приймати рупії через нестабільність обмінного курсу. За їхніми словами, Нью-Делі також не хоче укладати угоду в рублях через побоювання, що не зможе придбати достатню кількість валюти на відкритому ринку за справедливим курсом.  

Уряд Індії запропонував Москві використовувати рупії, отримані від продажу зброї, для інвестування в індійські боргові зобов'язання і ринки капіталу, але РФ не вважає цю пропозицію привабливою.

Одним з можливих рішень могло б стати використання євро і дирхамів - валют, які використовуються для оплати індійського імпорту російської нафти, зазначив один зі співрозмовників. Однак використання цих валют для оплати озброєнь може викликати більшу увагу з боку США через санкції, ніж нафта, а також призвести до збільшення витрат через несприятливий для Індії обмінний курс.

Реклама:

Ще одним варіантом, який обговорюється, є механізм, за яким Росія могла б компенсувати закупівлі індійського імпорту в рахунок ціни на зброю. Але це нелегко, оскільки торік Росія мала позитивне сальдо в торгівлі з Індією в розмірі 37 млрд дол, що є третім за величиною показником після Китаю і Туреччини.

На озброєнні Індії наразі перебуває понад 250 винищувачів Су-30 МКИ російського виробництва, сім підводних човнів класу "Кіло" і понад 1200 танків Т-90 російського виробництва - всі вони будуть експлуатуватися ще близько десяти років і потребують запчастин. Три з п'яти систем протиракетної оборони С-400 вже поставлені.



Реклама: