Європарламент затвердив регулювання криптовалют

Четвер, 20 квітня 2023, 17:33 -

Європарламент 20 квітня прийняв історичне рішення для ринку криптоактивів, схваливши нові загальні правила нагляду та захисту прав споживачів щодо криптовалют - Markets in Crypto assets (MiCА)

Про це повідомляє пресслужба Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР).

У Європарламенті проголосували 517 голосами "за", 38 "проти" та 18 утрималися.

MiCA - це документ, який передбачає регулювання віртуальних активів у ЄС, захищаючи користувачів та інвесторів в цій галузі, пояснили в українському регуляторі.

Реклама:

"Це дійсно історічна подія, я впевнений, Україна буде одна із перших держав, яка імлементує цей регламент в національне законодавство. Наразі текст закопроєкту майже готовий і незабаром ми почнемо обговорення з основними стейкхолдерами", - заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

Зазначається, що НКЦПФР разом з партнерами активно працює над запуском ринку віртуальних активів в України і за основу взято саме Регламент MiCА. 

Таке рішення законодавців ЄС робить його першою великою юрисдикцією в світі, яка запровадила всеосяжний закон про криптовалюти, додає профільне видання Coindesk.

Реклама:

Європейський парламент також проголосував 529 голосами проти 29 за окремий закон, відомий як "Положення про переказ коштів", який вимагає від криптооператорів ідентифікувати своїх клієнтів з метою запобігання відмиванню грошей, додає видання.

Голосування відбулося після дебатів у середу, під час яких законодавці в основному підтримали плани змусити провайдерів криптогаманців і бірж отримувати ліцензію для роботи в усьому блоці, а також вимагати від емітентів стейблкоїнів, прив'язаних до вартості інших активів, підтримувати достатній рівень резервів.

У своєму твіті представниця Європейської комісії Майред МакГіннес описала голосування як "перше в світі" щодо правил регулювання криптовалют.

"Ми захищаємо споживачів і гарантуємо фінансову стабільність і цілісність ринку", - заявила МакГіннес.

Правила почнуть застосовуватися з наступного року.

У заяві, опублікованій Європейським парламентом, депутат Стефан Бергер, який керував переговорами щодо закону, сказав, що правила ставлять ЄС "в авангард токенової економіки".

"Європейська індустрія криптоактивів має регуляторну ясність, якої немає в таких країнах, як США. Сектор, який постраждав від краху FTX, може відновити довіру", - резюмував він.

Економічна правда

Реклама: