ЄК виплатить компенсацію державам ЄС тільки у разі скасування аграрних обмежень щодо України

Четвер, 20 квітня 2023, 10:49 -

Фінансовий пакет на 100 млн євро, який Єврокомісія запропонувала п'яти державам на тлі кризи з українським зерном, ці країни отримають за умови скасування своїх односторонніх заборон.

Про це оголосили у своїй заяві віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс та єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський після зустрічі з представниками Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини, Румунії, а також з Україною.

Члени Єврокомісії повідомили, що на зустрічі у середу вони представили комплексні пропозиції ЄС, спрямовані на вирішення занепокоєння, висловленими цими п'ятьма країнами-членами щодо погіршення становища європейських виробників певних видів продукції.

Запропонований Єврокомісією пакет заходів включає другий транш фінансової підтримки постраждалих фермерів, виняткові захисні заходи щодо ключових продуктів та заходи, спрямовані на сприяння транзиту українського експорту зерна через "коридори солідарності". Раніше у Єврокомісії повідомили про те, що фінансовий пакет підтримки складе 100 млн євро.

Реклама:

"Запропонований Комісією пакет залежить від того, чи скасують держави-члени свої односторонні заходи. Ми підкреслили важливість швидкого дотримання спільного підходу ЄС, а не односторонніх рішень, щоб уникнути численних заборон та рішень, які ставлять під загрозу внутрішній ринок", – заявили Домбровскіс та Войцеховський.

Вони додали, що Єврокомісія взяла до відома думки, які учасники висловили на зустрічі. Сторони домовилися продовжити політичні консультації найближчими днями з метою якнайшвидшого пошуку рішення.

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів, у Румунії лунають заклики до цього через шкоду для місцевих фермерів у зв’язку з нижчими цінами української продукції.

Реклама:

Напередодні Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.

Дивіться детально про те, чому дружня Польща вдарила по українському експорту та хто допоможе Україні.

Європейська правда

Реклама: