Інфляція у Британії сповільнилась до 10,1%

Середа, 19 квітня 2023, 15:59 -

Рівень інфляції у Британії у березні залишився на високому рівні, вираженому двозначним числом, що є ще одним несподівано високим показником, який посилить аргументацію на користь подальшого підвищення процентної ставки Банком Англії.

Про це пише Bloomberg.

Так, індекс споживчих цін зріс на 10,1% у річному вимірі, що було зумовлено найсильнішим зростанням цін на продукти за останні 4 десятиліття.

Економісти очікували уповільнення інфляції до 9,8%.

Реклама:

Зазначається, що інфляція в 10,1% обумовлена найсильнішим зростанням цін на харчові продукти та безалкогольні напої за більш ніж 45 років - у березні вони подорожчали в річному вимірі на 19,1%, що стало найвищим показником з 1977 року.

За даними ONS, рекордним виявилося зростання цін на хліб, гарячі напої, шоколад і кондитерські вироби.

При цьому ціни на товари, зокрема одяг і взуття, зросли на 12,7%. Зростання цін у сфері ЖКГ сягнуло 11,6%, у ресторанах і готелі - 11,3%.

Реклама:

Уповільненню інфляції сприяло зниження цін на транспорті з 3,1% у лютому до 1% у березні, що пояснюється зниженням цін на моторне паливо: у березні вони впали на 5,9% порівняно зі зростанням на 4,6% у лютому.

"Основними факторами зниження були ціни на моторне паливо і вартість мазуту, які впали після різкого зростання в той самий час минулого року", - пояснив головний економіст ONS Грант Фітцнер.

"Однак це було частково компенсовано вартістю продуктів харчування, яка все ще стрімко зростає, а інфляція цін на хліб і крупи перебуває на рекордно високому рівні", - додав експерт.

Висока інфляція робить "вельми ймовірним" підвищення ставки Банком Англії 11 травня ще на 0,25 в.п. вважають в JP Morgan.

"Банк Англії все ще далекий від того, щоб почуватися комфортно, розуміючи, що ціновий тиск перебуває під контролем", - пише агентство.

"Ціни продовжують зростати загрозливими темпами", - заявив керівник відділу досліджень Британської торгової палати Девід Бхар'єр.

Водночас він зазначив, що витрати виробників зросли в березні на 7,6%, різко знизившись із 12,8% місяцем раніше, а це "вказує на те, що пік зростання цін на фактори виробництва, можливо, пройдено".

Економічна правда

Реклама: