Індія та Китай у квітні купували російську нафту дорожче за "стелю цін" – ЗМІ

Середа, 19 квітня 2023, 09:29 -

Індія і Китай викупили переважну більшість російської нафти у квітні за цінами, що перевищують встановлену країнами G7 "стелю цін" у 60 доларів за барель.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані трейдерів і власні розрахунки.

Це означає, що Росія отримує більші доходи від нафти попри спроби Заходу обмежити фінансування агресора у війні проти України.

За даними джерела Reuters в G7, західний ціновий ліміт поки залишиться незмінним попри тиск з боку деяких країн ЄС, таких як Польща, які вимагають знизити ліміт, щоб посилити тиск на РФ.

Реклама:

Останні дані Refinitiv Eikon свідчать про те, що російські вантажі нафти Urals, завантажені в першій половині квітня, в основному прямують до портів Індії та Китаю.

На Індію припадає понад 70% морських поставок цього сорту цього місяця, а на Китай - близько 20%.

Тим часом, зниження фрахтових ставок і менші знижки на Urals щодо світових бенчмарків підштовхнули денну ціну сорту на початку квітня назад вище верхньої межі після періоду торгівлі нижче.

Реклама:

Індія та Китай не погодилися на "стелю цін", але Захід сподівався, що загроза санкцій утримає трейдерів від допомоги цим країнам у купівлі нафти вище верхньої межі.

За даними трейдерів, середні знижки на нафту марки Urals становили 13 дол за барель на базисі DES (поставка з судна) в індійських портах і 9 дол за барель на базисі ICE Brent в китайських портах, тоді як транспортні витрати становили 10,5 дол за барель і 14 дол за барель відповідно для поставок з балтійських портів до Індії та Китаю.

Так, ціна Urals на умовах FOB в балтійських портах, з урахуванням додаткових транспортних витрат у розмірі близько 2 дол за барель, у квітні була трохи вищою за 60 доларів за барель, свідчать розрахунки Reuters.

Витрати на транспортування значно знизилися за останні тижні завдяки м’якшій погоді та більшій кількості танкерів.

Реклама: