Німецький міністр критикує Польщу за заборону на імпорт зерна з України

Вівторок, 18 квітня 2023, 17:57 -

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір розкритикував Польщу у зв'язку з припиненням імпорту зерна з України.

Про це повідомляє Handelsblatt, пише "Європейська правда".

Оздемір у зв'язку з припиненням імпорту зерна з України до Польщі та інших країн ЄС закликав до європейської єдності.

"Солідарність з Україною залишається пріоритетом, і необхідний скоординований і заснований на правилах європейський підхід", – зазначив він.

Реклама:

За словами німецького міністра, Польща показала себе сильним партнером України минулого року. 

"Тим більше ми шкодуємо, що зараз Польща закрила свої кордони для українського сільськогосподарського експорту", – додав Оздемір.

Він наголосив, що "європейська солідарність не повинна приноситися в жертву короткостроковим національним індивідуальним інтересам", оскільки це лише зіграє на руку російському президенту Владіміру Путіну. 

Реклама:

Оздемір сказав, що в умовах російської агресії для України важливо, щоб її продукція потрапляла на міжнародні ринки і приносила дохід, нагадавши, що Росія вже перешкоджає українському експорту через Чорне море.

 "Як союзники, ми не повинні створювати додаткові перешкоди на шляху України, вживаючи односторонні заходи", – підкреслив він.

Нагадаємо, наприкінці березня з ініціативи польської сторони Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія та Словаччина звернулися до ЄК зі спільним листом, вимагаючи відреагувати на проблеми через експорт українського зерна. 

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів, у Румунії лунають заклики до цього.  

Також неофіційно стало відомо, що ЄС планує виділити 100 млн євро на підтримку фермерів цих п'яти країн через агропродукцію з України. За даними ЗМІ, Єврокомісія запросила на зустріч міністрів торгівлі п’яти держав ЄС, які раніше закликали Брюссель втрутитися у ситуацію з експортом українського зерна через негативні наслідки для їхніх власних аграріїв.

Читайте також: Польща захищається від України: 9 тез про причини та перебіг зернової кризи

Європейська правда

Реклама: