Паралельний імпорт в РФ сягнув понад $20 мільярдів та спричинив нестачу складів в сусідніх країнах

Понеділок, 10 квітня 2023, 16:43 -

Обсяг паралельного імпорту до Росії перевищив 20 мільярдів доларів та ускладнив ситуацію з складами в транзитних країнах, включаючи Білорусь, Казахстан, Киргизію.

Про це пише російське видання "Коммерсант".

Видання зазначає, що число запитів російських компаній на склади в пострадянських країнах на початок весни збільшилося на 40-50%, майже до 400 тис. кв. м

Аналітики пояснюють, що інтерес до ринків СНД почав різко зростати ще торік, коли потрібно було налагоджувати логістичні ланцюжки для паралельного імпорту до Росії.

Реклама:

За даними Федеральної митної служби, до грудня 2022 року обсяг паралельного імпорту з початку його запуску в березні сягнув 20 млрд дол, або близько 2,4 млн. тонн товарів. Крім того, низка міжнародних компаній розглядають роботу в СНД як можливість для продовження бізнесу з РФ.

Основний попит на склади у пострадянському просторі формують великі рітейлери, у тому числі з e-commerce, та логістичні оператори. Близько 80% запитів виходить від Wildberries та Ozon.

Однак помітне зростання попиту російських компаній на складські приміщення в країнах СНД зіткнулося з серйозним браком пропозиції.

Реклама:

За словами партнера NF Group Костянтина Фоміченка, у Казахстані, Грузії, Вірменії, Киргизії та Таджикистані вільних площ практично немає, у Білорусі рівень вакансії у логістичних парках не перевищує 2,8% з 1,6 млн кв. м готових об'єктів, в Узбекистані - 4,5% із 207 тис. кв. м. Нестача складської інфраструктури ускладнює подальше зростання обсягів паралельного імпорту до Росії, каже один із логістичних операторів.

Економічна правда

Реклама: