Продажі міцного алкоголю у РФ зросли найшвидшими темпами за останні три роки

Понеділок, 6 березня 2023, 15:38 -

У 2022 році роздрібні продажі міцного алкоголю в РФ зросли на 7,5% - до 6,8 літра на одну людину на рік.

Про це йдеться у дослідженні аудиторсько-консалтингової мережі FinExpertiza на даних Росалкогольрегулювання, пише Forbes Russia.

"До міцного алкоголю експерти віднесли горілку (займає 75% у натуральному вираженні в структурі продажів міцного спиртного), коньяк і лікеро-горілчані вироби з вмістом спирту понад 25% (джини, роми, настоянки, лікери тощо).

Продажі такого алкоголю торік зросли найшвидшими темпами за останні три роки: у пандемійному 2020-му показник збільшився тільки на 3,3%, у 2021-му - лише на 1,2%", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Водночас продажі виноробної продукції (тихі, ігристі, лікерні, фруктові вина та винні напої) у 2022 році знизилися на 5,5%, до 6,2 літра на людину.

Споживання пивної продукції (пиво, пивні напої, сидр, пуаре, медовуха) майже не змінилося, зменшившись на 0,06%, до 52,2 літра на людину, пише видання.

За словами члена ради директорів FinExpertiza Агвана Мікаеляна, зростання продажів міцного алкоголю відбувалося на тлі відходу з Росії іноземних брендів.

Реклама:

"Ймовірно, частина споживачів могла закупитися імпортним алкоголем про запас. При цьому горілка і коньяк подорожчали менше, ніж вино і пиво, що також позначилося на зростанні споживання", - зазначив експерт.

Також, за його словами, вживання спиртного для багатьох росіян - "найбільш простий і доступний спосіб знизити рівень тривоги і стресу".

"Показово, що вже до середини 2022 року витрати росіян на шкідливе споживання, тобто на алкоголь, тютюнову продукцію та солодощі, зросли на п'яту частину", - заявив Мікаелян.

Економічна правда

Реклама: