Китай створить нового регулятора для управління даними: техносектор побоюється подальшого тиску

Понеділок, 6 березня 2023, 14:12 -

Китай має намір створити нове державне агентство для централізованого управління величезними масивами даних країни - Пекін прагне вирішити питання безпеки даних у бізнесі та впорядкувати свою регуляторну структуру.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на ознайомлені джерела.

За словами співрозмовників газети, нове національне бюро даних має стати головним китайським регулятором з різних питань, пов'язаних з даними, на відміну від нинішньої структури, в якій кілька міністерств здійснюють спільний нагляд.

Очікується, що план створення агентства буде обговорений і затверджений Національним народним конгресом під час його щорічної сесії, яка триватиме до 13 березня.

Реклама:

Якщо агентство буде створено, воно буде вирішувати, чи можуть транснаціональні компанії експортувати дані, отримані в результаті їхньої діяльності в Китаї, кажуть джерела.

За їхніми словами, агентство також встановлюватиме і забезпечуватиме дотримання правил збору та обміну даними для бізнесу.

Наприклад, воно може заборонити компаніям збирати певні види споживчих даних або перевіряти дані, якими китайські компанії планують ділитися з іноземними діловими партнерами, на предмет потенційних порушень національної безпеки.

Реклама:

Новий регулятор даних також розслідуватиме різні проблеми в цифровій сфері, такі як використання алгоритмів для маніпулювання даними або для формування інтернет-залежності серед неповнолітніх, а також виявлятиме вразливі місця в системі безпеки даних, які можуть бути піддані кібератакам, заявили представники влади.

Однак керівники технологічних компаній, знайомі з планами, висловлюють занепокоєння, чи не придушить новий регулятор інновації в технологічному секторі, який і без того зазнав значних втрат після дворічних репресій проти потужних інтернет-компаній.

Наразі регулюванням даних у Китаї займаються кілька відомств, зокрема Адміністрація кіберпростору Китаю, Міністерство промисловості та інформаційних технологій і Національна комісія з розвитку та реформ.

Економічна правда

Реклама: