Іспанія готує закон, аби до рад директорів компаній входило щонайменше 40% жінок

Понеділок, 6 березня 2023, 10:47

Уряд Іспанії намагатиметься ухвалити закон, який зобов’яже компанії мати щонайменше 40% жінок у радах директорів – така ж квота буде накладена на склад уряду.

Про це повідомляє Bloomberg.

Законопроєкт, очікується, буде схвалений урядом 7 березня, після чого його направлять до Конґресу, заявив прем'єр-міністр Педро Санчес. Закон буде спрямований на те, щоб ради директорів компаній включали щонайменше 40% "найменш представленої статі", і щоб вони забезпечували аналогічний рівень паритету у вищому керівництві компаній.

Якщо закон буде ухвалено, до 1 липня 2024 року правила почнуть діяти щодо всіх публічних компаній, а до 30 червня 2026 року – до всіх компаній, які мають щонайменше 250 працівників і річний дохід від 50 мільйонів євро. 

Реклама:

Уряд також встановить 40% квоту для Кабінету міністрів і зобов'яже, щоб у всіх політичних списках на виборах чергувалися кандидати-чоловіки і кандидатки-жінки. 

Наразі в уряді Санчеза 14 з 22 міністрів - жінки, і всі три віцепрем'єр-міністерки - також жінки. 

Зазначається, що дотепер регулятор цінних паперів мав необов'язкову рекомендацію для компаній, акції яких котируються на біржі, мати у своїх радах директорів щонайменше 40% жінок. Тепер цю рекомендацію зроблять обов’язковою.

Реклама:

Такий закон щодо рад директорів узгоджується з директивою ЄС, виданою торік, яка вимагає, щоб такі закони були прийняті в регіоні до 2026 року. Водночас ця директива не вимагає паритетного представництва у вищому керівництві або на політичних посадах. 

Реклама: